7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami

Ciasto bez tłuszczu, tylko 80 kcal na tartę.

Średnia ocena: [3.6666666666666665 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6 tartaletek (ok. 10 cm średnicy)

ciasto:
1 jabłko
1 i 1/4 szkl. mąki (ja robiłam z białej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (baking powder)

nadzienie:
1 naturalny jogurt sojowy (500g)
trochę zamrożonych jagód (lub innych świeżych owoców; można też zastąpić konfiturami)

Przygotowanie:

Starkować obrane jabłko i w małym garnku zrobić z niego puree. Można dodać 2 łyżki wody jeżeli jabłko nie puści soku. Poczekać aż trochę wystygnie i dołączyć do mąki i proszku do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Jeżeli jest za suche, można dodać ciut wody, ale normalnie nie powinno być takiej konieczności. Rozrobić ręką i włożyć do lodówki na 2–3 godziny.

Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wyłożyć nim foremki. Piec w 180°C około 15 min.

Napełnić je naturalnym jogurtem sojowym. Musi być dość gęsty. Ja nie dodaję do niego cukru.
Owoce wcześniej rozmrozić i posypać owocami.

Smaczengo!
Nadesłał(a) vegAnka007, dnia: 2009-05-08 13:34:22.613
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobiłam dzisiaj ciasto w formie do tarty. Na jedno jabłko wykorzystałam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej i 1/4 białej. Ciasto łatwo się wyrabiało, łatwo się wałkowało i łatwo się wykrawało. Prezentuje się bardzo ładnie. Oczywiście, nie smakuje jak kruche na tłuszczu - jest chrupiące, twarde, nie da się jeść go widelcem. Ale według mnie bardzo smaczne :)
~Agata 2012-06-30 18:57:05.668


O rety, totalna porażka... Ciasto było niesamowicie lepkie, ciągnące, nie do rozwałkowania - w sumie logiczne, bo właśnie tak zachowuje się mąka z wodą. Choć myślałam, że mus jabłkowy da jednak trochę inny efekt. Po upieczeniu wyszło coś, co zupełnie nie przypominało tartaletek ze zdjęcia - mocno wyrosło i wyglądało bardziej jak muffiny ;) Do tego było bardzo zwięzłe, a smakowało jak pieczywo z posmakiem jabłkowym :/ Beztłuszczowe eksperymenty zostawię jednak innym, a sama zostanę przy kruchym spodzie, do którego tłuszcz jest konieczny.
patrycccja 2012-06-12 23:15:04.465

maxi, troszke wyplywa dlatego lepiej uzyc gestego jogurtu. ja dalam mrozone jagody poniewaz tutaj swieze sa za drogie, a mrozone mozna uzywac nawet w zimie. mozesz uzyc swiezych jezeli masz pod reka.
vegAnka007 2010-01-06 09:55:19.382

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Majonez na bazie jogurtu naturalnego (lakto-wege)
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)
Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska)
Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem (lakto-wege)
Odwrócone tartaletki z pomidorami i oregano (bez ograniczeń)
Mleko owsiane naturalne (wegańska)
Ryż z jagodami (lakto-wege)
Racuszki z jagodami (bez ograniczeń)
Pierogi z jagodami (wegańska)
Jogurt domowy, naturalny lub owocowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas