7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kompot, kisiel lub zupa rabarbarowa z melisą

Świeża melisa zastępuje też skórkę cytrynową, znacznie poprawia smak i aromat powyższych (i nie tylko) potraw.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

4-5 łodyg rabarbaru
10-12 listków świeżej melisy (z braku można użyć soku z cytryny lub kwaśnego jabłka)
ok. 3 szklanki wody
cukier do smaku

do kisielu dodatkowo:
- mąka ziemniaczana, 1 łyżka (lub więcej, jeśli chcemy gęściejsze)

do zupy dodatkowo (poza mąką ziemniaczaną):
- kluseczki, makaron, grzanki lub inne tego typu
- ew. śmietana lub jogurt naturalny

Przygotowanie:

1. Kompot
Nastawić wodę z cukrem. W tym czasie obrać łodygi rabarbaru, opłukać, pokroić na kawałki 1-2 cm, wrzucić do wody i gotować do miękkości (ok. 10-15 min). Dodać pokrojone lub pocięte listki melisy, pogotować. Ewentualnie dosłodzić.

2. Kisiel
Z tak otrzymanego kompotu odcedzić rabarbar, przetrzeć go przez sitko (można całość lub tylko część, ale nie jest to konieczne) i dodać z powrotem do zupy. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i zagęścić kompot.

Jedna łyżeczka mąki tylko troszkę go zagęści, tak, żeby wyszedł delikatny kisielek do picia. Proporcje oczywiście można sobie zmieniać wg własnego upodobania.
Dla dzieci jest lepszy rzadki. Można dodać herbatniczek i podać jako deser lub podwieczorek.

3. Zupa owocowa
Kisielek (sam lub zaprawiony śmietaną lub jogurtem) daje nam pyszną zupę, którą można podawać z kluseczkami, makaronem, grzankami, itp.

Wskazówki i uwagi:

Powyższe dania powinny być lekko kwaskowo-słodkawe. Nie wiem, jaki efekt dałyby listki suszonej melisy. W razie braku świeżej melisy zupa będzie wspaniała również z dodatkiem soku z cytryny lub kwaśnego jabłka.

Ze względu na delikatny, ale konkretny smak, no i naturalnie brak chemicznych dodatków, świetnie nadaje się również dla małych dzieci, a nawet niemowlaków, które już jedzą zupki. Chociaż zawiera szczawiany (związki utrudniające wchłanianie wapnia), więc nie można przesadzać.
Nadesłał(a) Dana, dnia: 2009-05-25 13:21:10.545
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ach, smak dzieciństwa! :) Tak dawno nie piłam kompotu z rabarbaru... Nie zdawałam sobie sprawy, że rabarbar ma tak intensywny, kwaśny smak - dolałam nawet trochę więcej wody niż w przepisie. Kompot wyszedł genialny! Przepyszny! Bardzo orzeźwiający.
patrycccja 2010-05-29 11:23:43.411

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kisiel/ kompot z żurawin (wegańska)
Zupa-krem z melisy (lakto-wege)
Kisiel wiśniowy (wegańska)
Kisiel z pigwy z pomarańczami (wegańska)
Kisiel ze świeżych malin (wegańska)
Kisiel jabłkowo-malinowy (wegańska)
Kompot z truskawek (wegańska)
Kompot "suszony" (wegańska)
Kompot wigilijny (wegańska)
Rabarbarowa zapiekanka pod migdałowo-waniliową pierzynką (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas