 
				
			
			7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
		w tym 4933 wegańskich
|  napisz do nas  pomoc / FAQ | |
|  | 
|  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | 
 Tortilla elastyczna (do zawijania farszu)
				
				
									
						Średnia ocena:       [4.655172413793103
						
						z 29 ocen]
											
					
					 | dodaj ocenę  | komentarze [25] 
	
		
		
			
			
				
			
			
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska Składniki:mąka kukurydziana
 mąka pszenna (biała lub razowa; podobno gryczana też się spisuje nie najgorzej, choć ciasto jest wtedy bardziej lepkie :) olej sól Przygotowanie:1 część mąki kukurydzianej gotujemy w 2 częściach wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Kiedy zgęstnieje, dodajemy drugą łyżkę oleju i mieszamy.
 Kiedy będzie już zimne, dodajemy tyle mąki pszennej, aby zagnieść elastyczne ciasto. Dzielimy na kuleczki i wałkujemy placuszki. Każdy kładziemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Smażymy tak chwilę z obu stron. Wskazówki i uwagi:Póki co, dla sprawdzenia przepisu, zrobiłam wersję najbezpieczniejszą, z białą mąką pszenną, ale na wegedzieciaku robili już różne wersje :)
 Zojka3: "Zrobiłam, zrobiłam :D Super przepis, jeszcze muszę nabrać wprawy żeby je bardziej pocienić ale są świetne. Robiłam z mąką razową orkiszową..." Quatrolibro: "tak, gryczana zamiast pszennej, ale te gryczane trochę się lepiły podczas wałkowania i trzeba było dużo podsypywać. Te z żytnią razową były łatwe w robieniu i bardzo smaczne." Dżo: "ja też zrobiłam wczoraj, pyszne, właśnie jem na śniadanie z nadzieniem meksykańskim :-) , trzeba tylko bardzo uważać przy pieczeniu aby za długo nie trzymać na patelni, mi wyszło kilka podpłomyków zamiast tortilli :D" 
						Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
						zgłoś to administratorowi
					 Nowe komentarze: Zrobiłam dzisiaj, z improwizowanym sosem a'la meksykański i wyszło genialnie! Na szklankę mąki kukurydzianej wyszło mi około 0,5 kg mąki białej pszennej, olej dolewałam zarówno przed gotowaniem mąki jak i po, oraz tuż przed wałkowaniem. Tortille wyszły idealne, wałkowały się bez problemu (podsypywane mąką). Nie rozrywały się, piekły szybciutko i były naprawdę IDEALNE :). Niebo w gębie, na pewno niedługo to powtórzę! :) TNT 2013-05-04 17:17:16.114 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz | Podobne wg nazwy:Tortilla z farszem z grochu i cebuli (wegańska)A'la burrito - tortilla z farszem z czerwoną fasolą i granulatem sojowym (wegańska) Sałatka dość elastyczna (wegańska) Gołąbki bez zawijania (wegańska) Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska) Tortilla (placki) (lakto-wege) Tortilla razowa (ovo-wege) Tortilla z nadzieniem (wegańska) Tortilla szybka i prosta (lakto-wege) Tortilla meksykańska (placki) (lakto-wege) Ocenazamknij | 
| © 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas | 
Genialny przepis! Wyszły pycha, a ja robiłam pierwszy raz, więc niezdecydowanym polecam!
Magfe 2015-09-30 22:23:13.962