7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ziemniaczano-szpinakowa sałatka z suszonymi pomidorami, pistacjami i sosem koperkowo-musztardowym

Jeśli ktoś chce zrobić wersję z młodymi ziemniakami, to już ostatni dzwonek, bo młode ziemniaki przestają być już takie młode ;)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g młodych, małych ziemniaków (opcjonalne - należy dodać jeśli sałatka ma być bardziej syta)
garść młodego szpinaku
garść młodego zielonego groszku cukrowego
suszone pomidory
czarne oliwki
pistacje

sos koperkowo-musztardowy:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu (lub słodu lub syropu owocowego lub słodkiego sosu chili)
1 dymka lub szalotka, drobno posiekana
3 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Zajmie im to ok. 20 minut.
Po ugotowaniu lekko przestudzić, pokroić w grube plastry. Wymieszać ze szpinakiem i pokrojonym w paski groszkiem, ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki pokrojone w plasterki i wyłuskane pistacje, polać sosem.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2009-07-04 12:41:37.018
Źródło/autor przepisu: whiteplate.blogspot.com z modyfikacją (i przeróbką na wege) Kitten z wegedzieciak.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zrobiłam, obłędnie pyszne!
ziemniaki ugotowałam tylko w mundurkach, a groszek z puszki(niestety)
~kocikici 2013-06-11 13:27:38.173

A prawda! :) I zdrowszy niż inne octy bo nie zawiera kwasu octowego tylko jabłkowy :)
patrycccja 2011-07-16 13:00:32.653

Jabłkowy też jest pyszny i subtelny :)
PaniKasia 2011-07-16 12:39:04.041

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji (wegańska)
Kuleczki twarogowo-szpinakowe z suszonymi pomidorami (bez ograniczeń)
Sałatka kalafiorowa Bożeny Dykiel (z koperkowo-czosnkowym sosem majonezowym) (bez ograniczeń)
Sałatka z brokułem w sosie jogurtowo-musztardowym (lakto-wege)
Puree ziemniaczano-szpinakowe (wegańska)
Sałatka z ciecierzycy i suszonych pomidorów (wegańska)
Sos musztardowy (wegańska)
Kalafior w sosie koperkowym lub koperkowo-czosnkowym (wegańska)
Makaron razowy z sosem z awokado i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
Oliwkowe chlebki z suszonymi pomidorami i sosem paprykowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas