7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Podsmażane pieczarki z papryką i cebulką, obficie skropione sosem sojowym

Prosty do wykonania dodatek do makaronu, kaszy, ryżu, ziemniaków, a nawet pierogów.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

ok. 300 g pieczarek
1 średnia papryka (lub 2 małe różnych kolorów)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
odrobina ostrej papryki w proszku
płaska łyżeczka słodkiej papryki
2-3 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrać warzywa i pieczarki, pokroić: pieczarki – na cztery części, paprykę – w dość duże kwadraciki, cebulę – na cząstki jak jabłko (ok. 0,5 cm grubości), czosnek – w cienkie plasterki.

Smażyć cebulkę na oleju, aż zacznie nabierać koloru. Dodać paprykę, podsmażać ok. 5 min. Dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby puszczą wodę, którą prawie w całości należy odparować. Bliżej końca smażenia dodać czosnek, odrobinę ostrej papryki, płaską łyżeczkę słodkiej oraz dość dużo sosu sojowego (2-3 łyżki, mniej jeśli jest bardzo słony). Podsmażać jeszcze ok. 2 minuty.

Smacznego!
Nadesłał(a) Rovdyr, dnia: 2009-10-24 11:37:34.872
Źródło/autor przepisu: własny pomysł
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Z sosem sojowym różnie bywa. Rzeczywiście te tańsze to, jak dla mnie, słona woda, która może zepsuć potrawę. Ostatnio się wykosztowałam i kupiłam sos z wyższej półki w sklepie sprzedającym produkty z całego świata. Jest widoczna różnica: sos nie jest taki słony, jest gęsty, ma swój smak, inny od rodzimych produkcji.
Warto też pamiętać, że jak da się mu chwilę posmażyć, to skarmelizuje się i zrobi się słodkawy.
Rovdyr 2009-12-19 13:38:41.334

a ja dodaje jeszcze do tego cukinię w koteczkę i super!;) pycha ;))
Magda-Andrzej 2009-12-03 16:25:20.925

Za duzo sosu sojowego, zabija caly smak warzyw.
~Maylo 2009-12-02 18:33:23.12

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Duszona kapusta pekińska skropiona sosem sojowym (wegańska)
Kiełbaski sojowe z cebulką, rzodkiewką, papryką (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty z cebulką i sosem sojowym (wegańska)
Podsmażany kalafior z cebulką i czosnkowym winegretem (wegańska)
Sos warzywny z kostką sojową i pieczarkami (wegańska)
Fasola czerwona podsmażana z pieczarkami marynowanymi (wegańska)
Sałatka z brokułem i podsmażanymi pieczarkami na drugie danie (wegańska)
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym (ovo-wege)
Pieczarki faszerowane tofu z cebulką (wegańska)
Sos do spaghetti z granulatem sojowym, pieczarkami i kukurydzą - pychota! (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas