7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kiszone pomidory

Wspaniale orzeźwiające.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

pomidory (tyle, ile zmieści się do słoja)

"zestaw do kiszenia":
koper
czosnek
chrzan
2-3 listki porzeczki
niejodowana sól
woda

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyć. Koper pociąć na drobniejsze kawałki. Czosnek podzielić na ząbki, które należy przekroić na pół. Korzeń chrzanu, jeśli jest duży też pociąć na mniejsze kawałki; listki zostawić w całości.

Przygotować roztwór do zalania pomidorów: 1 stołowa łyżka soli na litr wody.

Na dnie słoja ułożyć trochę kopru, czosnku, listek porzeczki, ułożyć połowę pomidorów, znów warstwę "dodatków", ponownie pomidory i "dodatki". Na samym wierzchu należy starannie ułożyć listek chrzanu, tak by dokładnie przykrył pomidory. W trakcie kiszenia na wierzchu będzie wytwarzała się pleśń, którą będzie można sprawnie usunąć razem z liściem chrzanu.

Pomidory zalać roztworem i odstawić na co najmniej 2 tygodnie (wcześniej nawet nie próbować – niedobre ;-) Polecam ustawienie słoja na talerzu – podczas kiszenia całość robi się aktywna i może "wylać". Z tego samego powodu nie należy szczelnie zamykać słoja.

Gdy pomidory są gotowe, można wstawić je do lodówki, żeby się nie przekisiły.

Wskazówki i uwagi:

Pomidory wybieramy nieduże – o średnicy nie większej niż ok. 5 cm. Muszą mieć ładną skórkę bez żadnych uszkodzeń. Do kiszenia najlepiej nadają się pomidory lima, ale mogą też być gruntowe.

Ja zawsze używam do kiszenia słoja, ponieważ ma zwężającą się szyjkę, więc "blokuje" pomidory i nie pozwala im wypływać. Jeśli kisimy w ceramicznym pojemniku, to należy pomidory czymś przygnieść z góry, np. odwróconym talerzykiem.

Sposób jedzenia tych pomidorów zawsze wzbudza emocje :-))) Są dwie szkoły: nakłuć i wyssać zawartość, albo delikatnie zdjąć całą skórkę i od razu calutkiego pomidora wpakować do buzi. Skórka bardzo łatwo odchodzi, a środek jest wyjątkowo soczysty, więc łatwo jest się tym sokiem oblać aż po same łokcie. U mnie w domu ulubiona pozycja do jedzenia tego przysmaku to "nad zlewem" :D
Nadesłał(a) Rovdyr, dnia: 2009-10-24 11:36:24.317
Źródło/autor przepisu: tradycja rodzinna
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Jadłem dawno temu kiszone czerwone pomidory, były twarde i bardzo smaczne, a kwas to napój wybitnie smaczny. Przepisu nie zapamiętałem dokładnie i podjęte próby nie dały dobrych wyników. Myślę jednak, że przepis podany przez "majolika" będzie najlepszy i go spróbuję, bo tamte pomidory też były kiszone według rosyjskiego przepisu.
~grizly 2013-11-04 08:11:29.568


Właśnie otworzyłam pierwszy słoik i...myślałam,że mi nie wyszły bo takie miękkie,a okazuje się,że tak ma być!W smaku pyszne,wspaniale orzeżwiające.Poprzekrawałam je na pół i posypałam drobno pokrojoną cebulką,sól,pieprz i na świeży chlebuś z masłem!Sok ze słoika też super,a gdyby całą zawartość zmiksować...
kucharkalitewsk 2012-01-14 12:21:35.565

nigdy tego nie robilam
ale zaciekawil mnie ten pomysl
musze sprobowac
agnmid 2011-07-10 14:24:50.914

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych (wegańska & RAW)
Bazyliszek - surówka z cykorii, ogórka kiszonego i pomidora (wegańska & RAW)
Sałatka z czerwonej fasoli, ogórka kiszonego, papryki i pomidora (lakto-wege)
Zapiekanka z okary z papryką, pomidorem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym (wegańska)
Barwna sałatka wiosenna (pomidor + ogórek kiszony + papryka) (wegańska & RAW)
Kiszenie barszczu (wegańska)
Grzyby kiszone (wegańska)
Kiszone ogórki (wegańska)
Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Kapusta kiszona z kurkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas