7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje!

Wydaje się, że imbiru jest podejrzanie sporo, ale w rezultacie wychodzi genialna, przepyszna zupa. Wcale nie ostra, choć z wyraźnym aromatem imbiru, którego piekący smak zostaje "utemperowany" przez mleko kokosowe. Pyszności!

Średnia ocena: [4.708333333333333 z 24 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [23]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

marchewka - 400 g (4 średnie szt.)
świeży imbir - 45-50 g (po starciu otrzymamy 2 lekko wypukłe łyżki)
trochę oleju do smażenia (w oryginale było 50 g masła)
cukier - 1 łyżka
bulion - 600 ml
mleko kokosowe - 150-200 ml (takie 55-75% będzie ok)
sól - ok. 1 łyżeczka, lekko wypukła
pieprz

Przygotowanie:

Imbir obrać i zetrzeć (stwardniałe włókna wyrzucić po odciśnięciu z nich soku). Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić marchewkę na tłuszczu - dzięki temu zmięknie i da więcej aromatu. Dosypać cukier i podsmażyć, aż lekko się skarmelizuje. Dodać imbir, przesmażyć chwilę. Dodać bulion i mleko kokosowe (wstrząsnąć puszką przed otwarciem, żeby się wymieszało), gotować na średnim ogniu ok. 20 min.

1/3 marchewki wyłowić, resztę zupy zmiksować. Doprawić solą i pieprzem - soli potrzeba sporo, smaki słony i słodki muszą się równoważyć. W razie gdyby komuś wydawała się za mocna, można dodać więcej mleka kokosowego. Nałożyć zupę i dodać odłożoną marchewkę (albo zmieszać z zupą i nakładać razem ;).

Wskazówki i uwagi:

W oryginale było 60g imbiru, ale na przeciętne polskie podniebienie to jednak odrobinę za dużo i zazwyczaj musiałam dodawać więcej mleka dla złagodzenia smaku. Dlatego lekko zmodyfikowałam proporcje.

Testowałam już różne marki mleka kokosowego (wyłącznie te bez emulgatorów i innych zbędnych dodatków) i w większości są porównywalne. Jednak jedno wyróżnia się mocno na plus - mleko firmy Rapunzel (57%). Ma wspaniały, mocny, kokosowy aromat - wyraźniejszy niż niejedno mleko 70-80%.

Do zupy pasuje np. bagietka, chleb pełnoziarnisty albo prażone pestki. W oryginale polecają m.in. chleb z masłem pomarańczowym (miękkie masło utrzeć ze skórką i sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem, a następnie schłodzić).

Pozdrowienia dla Marty i Jarka. Prawda że zupka wyszła nam pierwsza klasa? :D
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-01-02 17:45:34.098
Źródło/autor przepisu: Oliv - gazetka reklamowa szwajcarskiego eko-sklepu (a oni z kolei zaczerpnęli przepis z jakiejś książki).
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepyszne cudo mi wyszło :)
~zamniamiona 2016-07-26 19:28:08.292

Dzisiaj rewelacyjny przepis :))) To jest pyszne:))
~Marta 2015-10-05 16:38:35.964

OMG! Delicje!!!!! Nom nom! :)
~gerda 2015-02-04 19:27:38.194

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą (wegańska)
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem (wegańska)
Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem (lakto-wege)
Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki (wegańska)
Zupa-krem z brokułów z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa-krem kukurydziana z curry i mlekiem kokosowym (wegańska)
"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa-krem z zielonego groszku z miętą i mlekiem kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas