7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Deserowy ryż kokosowo-waniliowy

Idealne również na śniadanie. Dobre samo lub z owocami - dzisiaj pasowała mi do tego gruszka.

Średnia ocena: [4.4 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 szklanka ryżu białego
puszka mleka kokosowego 55-75% (400 ml)
ok. 1 szklanka wody
ok. 1/2 łyżeczki soli
wanilia: cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu lub laska wanilii
spora łyżka neutralnego smakowo słodu, np. ryżowego (zamiennie można użyć cukru lub innych słodkości)

Przygotowanie:

Ryż opłucz na sicie, wsyp do garnka, dodaj mleko kokosowe, wodę, sól i wanilię, zamieszaj, zagotuj i zmniejsz gaz. Gotuj NIE mieszając (obiecuję, wyjdzie) aż ryż wchłonie prawie cały płyn - ok. 12 min. Zamieszaj, spróbuj czy ryż jest gotowy. Ew. dolej trochę wody i gotuj jeszcze chwilę.

Wymieszaj ryż ze słodem. Gotowe - smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Jeśli się złamiecie i zaczniecie mieszać ryż w czasie gotowania, to już będziecie go musieli mieszać regularnie, bo się przypali. Więc zachęcam, zaryzykujcie chociaż raz i spróbujcie - uda się tak samo jak udaje się w przypadku ryżu gotowanego na wodzie i kaszy gryczanej :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-03-15 11:59:36.664
Źródło/autor przepisu: modyfikacja przepisu z "Kuchni tajskiej" wydawnictwa Parragon
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babeczki (muffinki) kokosowo-waniliowe (wegańska)
Ryż pieczony z waniliowym musem jabłkowym (lakto-wege)
Kokosowy ryż z sosem bananowym (wegańska)
Ryż ze słonecznikiem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Mus jabłkowy kokosowo-waniliowy - najpyszniejszy do kanapek, naleśników, hit! (wegańska)
Czekolada deserowa ze słonecznikiem (wegańska)
Curry z mlekiem kokosowym i żółtym brązowym ryżem (wegańska)
Ciasteczka kokosowe z brązowego ryżu (bezglutenowe) (wegańska)
Chińszczyzna z cytrynowo-pikantnym tofu i ryżem kokosowym (wegańska)
Gołąbki z ryżem i czerwoną fasolą w sosie pomidorowo - kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas