7683 przepisów wegetariańskich
w tym 4877 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kasza gryczana - przepis podstawowy

Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :)
W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną - szczególnie dobre dla tych, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!


Średnia ocena: [5.0 z 12 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [45]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kasza gryczana (lub pół na pół z jęczmienną) - 1 szklanka (mi szczególnie przypadł do gustu Janex, choć czasem kupuję też innych firm lub na wagę)
woda - 2 szklanki
sól - 1 płaska łyżeczka

ew. olej lniany lub podsmażona cebula lub por

Przygotowanie:

Gotuję kaszę w stalowym garnku z podwójnym dnem. W innych też nie powinno być problemów.

Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy kaszę, mieszamy. Kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszamy gaz (ale nie na minimum) i uchylamy minimalnie pokrywkę.

Uwaga: nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania! Tak samo jak przy gotowaniu ryżu, między ziarenkami utworzą się kanaliki, którymi będzie uchodzić gorące powietrze, co pozwoli na samoregulację temperatury przy dnie. Woda zapobiegnie z kolei przypalaniu. To naprawdę działa! Jeśli jednak spanikujemy i zaczniemy mieszać kaszę, będziemy już musieli mieszać cały czas, co chwila, aż kasza się ugotuje. Inaczej na pewno się przypali.

Po kilkunastu minutach (10-12), kiedy kasza jest prawie ugotowana, możemy "wykopać" w jednym miejscu dołek i sprawdzić czy nie zostało za dużo wody. Jeśli tak, zdejmujemy przykrywkę i minimalnie zwiększamy gaz. Pod koniec możemy zacząć mieszać, żeby woda szybciej odparowała, a kasza się nie rozgotowała. Jeśli natomiast widzimy, że woda się wygotowała, a kasza jeszcze nie jest gotowa, wystarczy dolać trochę wody (w praktyce nigdy nie musiałam tego robić).

Teoretycznie kasza gotuje się 15 minut, ale mi zawsze wychodzi kilka minut mniej.

Wskazówki i uwagi:

Doskonałym dodatkiem do kaszy jest olej lniany - to mój sekretny składnik ;). Pasują do siebie po prostu idealnie. Sami się przekonajcie - ugotowana kasza wymieszana z olejem lnianym jest o niebo smaczniejsza! Nie ma porównania! I żaden inny olej nie jest w stanie go zastąpić.

Nawet jeśli planujemy podać kaszę np. z sosem pieczarkowym, odrobina oleju lnianego jest wskazana. Oczywiście musi być świeży, żeby nie był gorzki. Gorzki smak i zmętnienie (a już na pewno galaretowate zmętnienie na dnie!) świadczą o tym, że olej nie nadaje się do jedzenia.

Szczególnie polecam:
- Kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem
- Kasza gryczana z dynią i pieczarkami
- Kasza gryczana z dynią i pomidorami

Jeśli nie olej lniany, to polecam dodatek podsmażonej na oleju cebuli lub pora (sporo). To jednocześnie dobry sposób na odgrzanie wczorajszej kaszy :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 1, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Moja tajna broń do wszelkiego rodzaju kasz i sóruwek to kurkumina. Dodaje się ją do tłuszczu, np oleju lnianego lub (ja wolę) oleju kokosowego i potem dodaje do kaszy. A przy okazji zabezpieczamy się przed rakiem
~adonis Apr 11, 2014

Szanowni Państwo,
Bardzo dziękuję za Wasz przepis podstawowy na gotowanie kaszy gryczanej. O przepisie przeczytałem u Was prawie miesiąc temu.Trochę niedowierzałem, że można ugotować kasze gryczną bez mieszania. Kilka dni temu spróbowałem. Po około 13 minutach (bez mieszania)kasza była ugotowana i nic się nie przypaliło.
Moja mama kiedy żyła po zagotowaniu kaszy zawijała ją w jakieś ścierki.
Ja zawsze lubiłem jeść kaszę gryczaną na przykład z gulaszem lub ze smażonym jajkiem. Może dlatego, że kasza gryczana zwiera dużo krzemu,*/ a mój organizm widocznie go potrzebował.
Od kilku lat miałem apetyt na ta kaszę gryczaną , ale niewiedziałem jak ją ugotować. Dlatego jeszcze raz bardzo dziękuję a przepis podstawowy gotowania kaszy gryczanej.
Pozdrawiam
Ryszard Roszkowski
Ps. */ O tym, że kasza gryczana, zawiera dużo pożytecznego dla nas krzemu dowiedziałem się z trzech książeczek Państwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków: „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”. O tych książeczkach pisałem w moim blogu: „jedzenie to nie tylko gotowanie” w postach z dni: w postach z 11 , 17 i 24 lutego 2014 roku.
Ryszard Roszkowski
ryszrosz.blogspot.com
~Ryszard Roszkowski Apr 4, 2014

Dzięki tej poradzie gotuję tak wszystko, kaszę, ryż, jaglanke...genialne! Nigdy sie nie przypala. Ilosc wody, jaka stosuje to około 1:2, ale czasem troszkę więcej daję, zależy od kaszy...
kitka628 Mar 27, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Brązowy ryż z glonami - przepis podstawowy (wegańska)
Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy) (wegańska)
Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska)
Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń)
Zielona kasza gryczana (wegańska)
Kasza gryczana + seler (wegańska)
Pasta lub dip słonecznikowy - przepis podstawowy i propozycje smaków (wegańska & RAW)
Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas