7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Cullen cheese - zupa ziemniaczana z wędzonym serem

Oryginał to tradycyjna szkocka zupa na bazie ziemniaków, słodkiej śmietanki i wędzonego dorsza. Ale my rybkę zostawiamy w spokoju i zastępujemy ją wędzonym żółtym serem.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

6 średniej wielkości ziemniaków
200 g applewood smoked cheddar lub innego twardego, wędzonego żółtego sera
1 duża marchewka
1 duża cebula
50 g masła
500 ml słodkiej śmietanki
kostka warzywna
majeranek
oregano
biały pieprz
opcjonalnie:
- trawa cytrynowa
- pieprz cytrynowy
- papryka wędzona

limonka

bagietka
20 g masła
ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, gotujemy i odcedzamy.
W międzyczasie ser kroimy w kostkę (około 1cm), trzemy marchewkę, kroimy w dość grubą kostkę cebulę, obieramy trawę cytrynową i siekamy ją drobno.

Robimy masło czosnkowe mieszając masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę. Masłem smarujemy bagietkę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Do odcedzonych ziemniaków dodajemy masło, cebulę i trawę cytrynową. Gdy ziemniaki zaczynają się rozpuszczać, wrzucamy marchewkę i śmietanę. Gotujemy około 5 minut na małym gazie od czasu do czasu delikatnie mieszając. Przyprawiamy, dodajemy ser i trzymamy na gazie jeszcze około minuty.

Grzanki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5-7 minut, podajemy z zupą. Serwować z pokrojoną w ząbki limonką.

Wskazówki i uwagi:

Ważne, aby ziemniaki były lekko "kremowe", nie do końca rozpuszczone, i aby ser się do końca nie rozpuścił.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2010-03-26 09:26:19.809
Źródło/autor przepisu: mój mąż
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Może rzeczywiscie nie wyraziłam się zbyt jasno. Rozpuszczać = rozgotowywać. Najpierw gotujemy ziemniaki do miękkosci, a potem duszone na masełku zaczynają się lekko rozgotowywać, chodzi o to, żeby nie rozgotować ich do końca. Ziemniaki, jak i ser, powinny być bardzo miękkie, kremowe, ale wyczuwalne między ząbkami :)
ryfka 2012-11-24 15:57:41.449

Ryfka, komentarz z Facebooka: "Może i brzmi ciekawie ale receptura jakaś rozmyta :/ Odcedzam ziemniaki. Potem rozpuszczam ziemniaki? W czym rozpuszczam? I jak się rozpuszczają ziemniaki? W 20 g masła?" Wyjaśnisz to innymi słowami? :)
EwaH 2012-11-24 07:50:19.021

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wędzony ser w porach (lakto-wege)
Sałatka gyros z wędzonym tofu i majonezem ziemniaczanym (wegańska)
Puree ziemniaczane z serem (lakto-wege)
Cukinia nadziewana pomidorami pod serem wędzonym (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana (lakto-wege)
Macaroni & Cheese (bez ograniczeń)
Zupa ziemniaczana po parysku (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana z porami (wegańska)
Zupa ziemniaczana z paryką (wegańska)
Zupa porowo-ziemniaczana (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas