7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasztet z grochu

Średnia ocena: [4.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

groch w połówkach - 1 szkl.
listek laurowy - 2 szt.
słonecznik - 1/2 szkl.
cebula - 2 szt.
marchewka - 2 szt.
kawałek zwykłego selera lub seler naciowy - 3 łodygi
olej - 1/4 szkl.

czosnek - 2 ząbki
natka pietruszki - 3 łyżki posiekanej
płatki owsiane - 1/2 szkl.
słodka papryka – 1 łyżka
majeranek - 1 łyżka
pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Groch ugotować dodając listek laurowy i pod koniec sól. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min., odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera, to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na 1/4 szkl. oleju, dodać marchewkę i selera, dusić pod przykryciem przez 10 min.

Z ugotowanego grochu wyjąć listki laurowe. Dodać do niego warzywa, namoczony słonecznik, przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.

Piec pasztet w 180 C przez około 1,5 h aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu odchodzą od foremki. Gotowy pasztet kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez tydzień.
Nadesłał(a) Fermina_Daza, dnia: 2010-04-03 18:45:13.516
Źródło/autor przepisu: http://www.vegavani.com/przepis%20miesiaca%20pasztet%201.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pasztet udał się znakomicie. Dodałam nie tylko marchewkę, ale całą włoszczyznę (pietruszka, seler). Przed pieczeniem zmiksowałam, bo obawiam się, że bez tego pasztet by się rozpadł. Krojony w grube plastry smakuje doskonale zarówno na zimno, jak i na ciepło, np. do kaszy.
Majolik 2013-01-25 11:12:11.772

naprawdę smaczny, tylko ja pod koniec wszystko razem zmiksowałam, bo przybrało to dość nieciekawą postać, ale wyszło pysznie :)
gosiak9506 2011-11-06 12:03:02.937

tez mam taka refleksje, ten sam pasztet z soczewicy jest przepyszny i ladnie sie trzyma. ale tenz grochem zawsze mozna zmielic pozniej :) i dodawac rozne przyprawy i dodatki, mniam mniam :D
kokoha 2011-04-30 14:11:30.079

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet z żłółtego grochu (wegańska)
Pasztet z grochu z zielonym pieprzem (wegańska)
Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej (wegańska)
Groch z cebulą (wegańska)
Kapusta z grochem (wegańska)
Kotlety z grochu (wegańska)
Groch z marchewką (wegańska)
Pasta z grochu (wegańska)
Groch studencki po bretońsku (wegańska)
Fasola z grochem i czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas