7617 przepisów wegetariańskich
w tym 4822 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

ryż
warzywa (właściwie można dawać jakie tylko się chce):
- pomidory
- cukinia
- brokuły
- marchewka
- kukurydza
masło do smażenia

sos pomidorowo-śmietanowy:
cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
2 łyżki mąki
0,5 l wody
koncentrat pomidorowy
śmietana
sól
pieprz
inne przyprawy (np. papryka słodka i ostra, szczypta cukru, bazylia)

Przygotowanie:

Ryż ugotować.

Sos: Cebulę drobno pokroić, czosnek wycisnąć. Smażyć w garnku do momentu, aż cebula będzie miękka. Dodać łyżkę mąki, następnie wlać 0,5 l wody. Dodać koncentrat i dokładnie mieszać. Odlać 1/4 szklanki sosu, dodać do niego pozostałą łyżkę mąki. Wymieszać tak, by nie było grudek i dolać z powrotem do sosu.
Dodać śmietankę i dobrze doprawić! Koniecznie nie zapomnieć o przyprawach.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w plasterki (a te najlepiej jeszcze na 4 części). Brokuły i marchewkę drobno pokroić. Odsączyć kukurydzę. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić warzywa i dusić ok. 10 min.

Podawać: ryż, na to sos, potem warzywa :)
Nadesłał(a) esterka, dnia: Apr 15, 2010
Źródło/autor przepisu: wymyślone przed chwilką :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie Esterka, dobrze napisałaś. To ja to rozbiłam na sól, pieprz i inne przyprawy :) Robię tak, bo dwie pierwsze są mało opcjonalne, zwł. sól, a resztę faktycznie każdy może dobrać jak mu się podoba.
patrycccja Apr 16, 2010

zapomniałam dodać, do przypraw oczywiście sól i pieprz :)
esterka Apr 15, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Ryż z warzywami i tofu w sosie pomidorowym (wegańska)
Kurki po chłopsku (z duszonymi warzywami, w sosie śmietanowym) (lakto-wege)
Kalarepa nadziewana pieczarkami, w sosie śmietanowo-pomidorowym (bez ograniczeń)
Ryż z soczewicą i pieczarkami w sosie śmietanowym (lakto-wege)
Sos pomidorowy z warzywami (marchewką, cebulą i selerem) (wegańska)
Kuskus z pomidorowym sosem z "kiełkami na patelnię" i warzywami (wegańska)
Ciecierzyca w sosie pomidorowym z warzywami i mleczkiem kokosowym (wegańska)
Zielsko na talerzu - pokrzywa z ryżem i sosem pomidorowym (wegańska)
Ryż curry z sosem pomidorowo-jogurtowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas