7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa jarzynowa z cukinią, fasolą i curry

Pyszna, aromatyczna zupka:)

Średnia ocena: [4.857142857142857 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 marchewki
2 ziemniaki
2 cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
po puszce białej i czerwonej fasoli

2 łyżki curry
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
sól
śmietana/ jogurt do zabielenia (opcjonalnie)
natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Cebule i czosnek posiekać. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Do dużego garnka z grubym dnem wlać olej, dodać curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i imbir. Wymieszać i dodać warzywa. Ponownie wymieszać, aby pokryć warzywa przyprawami. Poddusić chwilę.

Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut).

Dodać fasolę i jeszcze chwilę gotować, doprawić solą. Zdjąć z ognia. Można dodać jogurt/śmietanę. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Moje modyfikacje:
- rzadko łączę strączkowe z produktami zbożowymi i ziemniakami ze względu na problemy trawienne, więc robię albo z ziemniakami albo z fasolą; dodaję trochę więcej innych warzyw, ale ogólnie zupa i tak jest treściwa:)
- zazwyczaj robię z pół porcji albo nawet z 1/3 żeby za długo nie stała (braki miejsca w lodówce w akademiku xD), więc daję albo białą albo czerwoną fasolę; zużywam od razu i nie muszę myśleć do czego wykorzystać resztę:) Moim zdaniem lepsza jest zupka z białą fasolą, ale to kwestia gustu. Zachęcam do spróbowania różnych opcji i własnych modyfikacji. Ostatnio robiłam z kabaczkiem zamiast cukinii.
Nadesłał(a) sunflower_ren, dnia: 2010-07-22 19:53:42.693
Źródło/autor przepisu: Szybko i smacznie Kuchnia wegetariańska, opracowanie zbiorowe, tekst polski Magda Malejczyk
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Moja ulubiona!!!!
magdaradek 2015-06-01 06:43:58.875


Pyszności! Dokładnie tak ją sobie wyobrażałam :) Aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna. Oprócz cebuli dodałam spory kawałek posiekanego w paseczki pora - po przesmażeniu daje świetny aromat, można nawet pominąć bulion i dodać samej wody (puszka.pl/przepis/6167-domowy_bulion_krok_po_kroku-wersja_ekspresowa.html). Zamiast cukinii pasowałaby mi tu też fasolka szparagowa.
patrycccja 2012-11-30 17:05:45.789

Tutka, w Puszce jest kilka przepisów na bulion, zobacz np. ten: puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html :)
EwaH 2012-11-27 23:53:33.798

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Minestrone - zupa jarzynowa z fasolą Jaś i brokułami (wegańska)
Curry z cukini (wegańska)
Zupa jarzynowa (wegańska)
Zupa jarzynowa neapolitańska (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-ryżowa (wegańska)
Makaron curry z cukinią i pomidorami (wegańska)
Marchewkada - jarzynowa potrawka z curry i czosnkiem (wegańska)
Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu (wegańska)
Quinoa z czarną fasolą, cukinią, papryką i cebulą (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas