7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chińszczyzna z cytrynowo-pikantnym tofu i ryżem kokosowym

Pikantno-słodkie warzywa, pikantno-kwaśne tofu, a do tego aksamitny ryż z wyczuwalną nutą kokosa. Danie, które na stałe zagościło w mojej kuchni.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

mrożonka 'warzywa na patelnię’ (mi bardzo pasuje 'mieszanka chińska' Hortexu)
lub własna mieszanka:
- marchewka
- pietruszka
- seler
- papryka
- grzyby mun
- kiełki
torebka ryżu jaśminowego
sól
mała puszka mleczka kokosowego
ananas w puszce (opcjonalnie)
curry
pieprz kajeński
ew. przyprawa chińska

kostka naturalnego tofu
sok z 1/2 cytryny
gałka muszkatołowa
garam masala
pieprz kajeński
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Oczywiście, jeśli mamy dużo czasu, polecam przygotować warzywa własnoręcznie - pokroić w słupki marchewkę, pietruszkę, selera i paprykę. Ananasa pokroić w kostkę, przygotować grzyby mun, dodać kiełki, przyprawić.

Przygotować tofu. Pokroić je na sześciany o boku ok. 1 cm. Wrzucić do miseczki, wycisnąć sok z cytryny, posypać świeżą gałką, garam masalą i pieprzem. Zakryć miseczkę i energicznie potrząsać, aby przyprawy oblepiły tofu. Zostawić na kilka minut.

Nastawić ryż. Gotować minutę krócej niż mówi przepis na opakowaniu, tak aby ryż miał "miejsce" na wchłonięcie mleczka.

Wrzucić tofu na rozgrzaną na patelni oliwę, smażyć kilka minut. Usmażone tofu wsypać do miseczki i przykryć.

Na patelnię po tofu wsypać mieszankę warzyw. Doprawić do smaku curry, pieprzem i np. przyprawą chińską. Pod koniec przygotowywania dolać część mleczka kokosowego (nadmiar odparuje) i pokrojonego ananasa.

Odlać ryż. Wysypać go z torebki do miseczki i zalać mleczkiem kokosowym. Nie należy się przejmować, jeśli nalejemy za dużo. Jeśli ryż nie wchłonie całego mleczka, nadmiar wlewamy do warzyw na patelnię.

Na sam koniec do warzyw wsypujemy tofu i mieszamy. Ważne, aby zrobić to zaraz przed przełożeniem na talerz, aby tofu nie nabrało aromatu z warzyw i smakowało sobą oraz pyszną przyprawowo-cytrynową zalewą. Na talerze nałożyć ryż, obok kładziemy warzywa. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Aby potrawa miała w sobie inny, oprócz kokosowego, słodki akcent, polecam dodać ananasa. Nie każdy jednak lubi, a nie jest to konieczny składnik.

Sama w tygodniu mam mało czasu na długie gotowanie i korzystam z gotowych mieszanek warzywnych dostępnych na rynku. Szczególnie, że wiele z nich jest naprawdę dobrej jakości. Ale jeśli tylko mam czas, np. w weekend, to z przyjemnością poświęcam go na przygotowanie całego dania własnoręcznie.
Nadesłał(a) magrusia, dnia: 2010-09-07 21:16:26.801
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Z dodaną kukurydzą jest wyborne (bez niej pewnie też). Jedna z lepszych potraw jakie w życiu jadłem.
Czosnkaty 2014-03-19 20:20:17.148

tak, coś w tym stylu. chyba zależnie od firmy nazywa się 'mieszanka chińska' albo 'przyprawa pięc smaków'. przyprawa do woka też pasuje :) lubie aromat, który daje.
magrusia 2010-09-08 11:59:24.916

przyprawa chińska - chodzi o mieszankę 5 smaków?
patrycccja 2010-09-07 21:33:49.258

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chińszczyzna z makaronem lub ryżem (wegańska)
Chińszczyzna wege - ryż z duszonymi warzywami i imbirem (wegańska)
Ryż w pikantnej marynacie na gorąco (wegańska)
Pikantna kartoflanka z tofu i czosnkiem (lakto-wege)
Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe (wegańska)
Zupa cytrynowa (Argolemono soupa) z ryżem (ovo-wege)
Ryż z pikantnym sosem pomidorowym i cukinią (wegańska)
Pikantny ryż smażony z brokułami i marchewką (wegańska)
Pikantne paluszki z kaszy/ryżu z warzywami (bez ograniczeń)
Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas