7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami

Kuchnia japońska. "Okonomiyaki" znaczy tyle co "smaż, co chcesz". Moja wersja składa się zasadniczo z poszatkowanej kapusty i kiełków mung (mój dodatek) w cieście naleśnikowym. Potrawa nie tyle wiosenna, co całoroczna. Do tego można zużyć resztki z innych potraw, więc ekonomiczna...

Średnia ocena: [4.7 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 3 placki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zimnej wody
1 jajko
sól do smaku
pieprz
czerwona papryka w proszku

1/4 główki białej kapusty
kiełki mung (inne na pewno też by pasowały)
olej do smażenia

ew. tofu wędzone lub inne smakowe
ew. 1 jajko na każdy placek

Przygotowanie:

Mąkę z wodą, jajkiem i przyprawami zmiksowałam na ciasto. Dodałam poszatkowaną drobno i cienko kapustę oraz kiełki.

Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam 1/3 powyższej mieszanki, przyklepałam, zmniejszyłam ogień, bo kapusta musi zmięknąć. Odwracałam łącznie 3-4 razy. Obok położyłam cienkie plasterki wędzonego tofu, żeby ładnie się przyrumieniły - były smaczne i bardzo pasowały do potrawy. Na wierzch placka rzuciłam rozbite jajko i podsmażyłam go z obu stron - razem było bardzo dobre.

Po zdjęciu wszystkiego usmażyłam dwa kolejne placki.

Wskazówki i uwagi:

Oprócz kapusty i kiełków można dodać inne warzywa - surowe, smażone, gotowane - odpowiednio rozdrobnione. Podczas smażenia też można kłaść na wierzch i razem obsmażać różne dodatki. To samo przyprawy - należy dobierać w zależności od dodatków i gustu.

Ten przepis jest tylko spolszczoną wersją japońskiego przepisu i w necie, również na YouTubie, jest pełno różnych propozycji. Dodatkowo filmiki, jak to się robi w Japonii, a jak w Polsce lub innych krajach.
Nadesłał(a) Dana, dnia: Mar 20, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Hm, czemu wyszły tłuste niektórym osobom? Zastanawiam się... Mnie nie wychodzą tłuste. Daję niewielką ilość oleju i kładę ciasto/mieszankę, gdy jest on bardzo gorący. Podobnie robię z dowolnymi racuszkami - nie są tłuste. Życzę smacznego :)
Dana Aug 3, 2013


pycha! nawet bez tych dodatków :)
zamrucz Jun 20, 2012

żeby nie było tłusto można zamiast ciasta z mąki użyć mąki grochowej (z cieciorki), jest pyszna.
~martini Feb 2, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surówka z kapusty z fenkułami i kiełkami fasoli mung (ovo-wege)
Surówka z kapusty świeżej lub kiszonej z różnymi kiełkami (wegańska)
Placki z kapusty kiszonej i ziemniaków (ovo-wege)
Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty (wegańska)
ciasto japońskie (ovo-wege)
Placki z czerwonej kapusty i ziemniaków z orzechami włoskimi (ovo-wege)
Surówka curry z kapusty, cykorii, groszku i marchewki z kiełkami (ovo-wege)
Dango - tradycyjny japoński deser (wegańska)
Japońska sałatka z wodorostów arame, papryki i kukurydzy (wegańska)
Marynowany imbir (gari) do sushi i innych dań kuchni japońskiej (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas