7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Babka cytrynowa

Bardzo dobre ciasto, proste w przygotowaniu i zajmujące mało czasu :)

Średnia ocena: [4.454545454545454 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10-15 porcji

4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szklanki mleka sojowego
12 łyżek (1/2 szkl.) oleju
ok. 3 łyżeczki aromatu pomarańczowego/cytrynowego (można też trochę więcej)
skórka starta z 1 cytryny
sok z 2 cytryn
ew. rodzynki

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 200°C, żeby się nagrzał - zajmie to 10 min. albo i więcej.

Łączymy składniki mikserem. Opcjonalnie możemy dodać rodzynki. Przelewamy masę do natłuszczonej formy i pieczemy około 40 minut (cały czas w temperaturze 200°C). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ciasto czy w środku nie jest surowe.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli macie formę silikonową, to nie trzeba jej natłuszczać.
Ciasto warto naponczować wodą z sokiem cytrynowym, cukrem pudrem i odrobinką alkoholu.
Dość szybko się zsycha, więc warto trzymać pod serwetką albo w torebce foliowej.
Nadesłał(a) Cottie, dnia: 2011-05-22 21:54:58.748
Źródło/autor przepisu: http://cottien.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Babka przepyszna!!! Zamiast mleka użyłam wody, bo się pokapowałam za późno że mleka w domu brak ;) i wyszła mimo to super! Jeszcze ciepłą oblałam lukrem cytrynowym, który wsiąknął w ciasto przez co była wilgotna w środku do ostatniego kawałka. Dodałam jeszcze rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Szczerze polecam przepis i będę do niego wracać nie raz :)
mniumniu 2015-03-15 15:46:35.706


wyszło mi tak, że lepiej smakuje niż wygląda, ale w sumie lepiej tak niż na odwrót ;)
Fox 2014-04-20 00:15:58.531

Marta, podziel się więc sekretem - jak się ponczuje babkę? :D
majczi 2014-04-14 21:43:11.989

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babka cytrynowa kiślowa (ovo-wege)
Razowa cytrynowa babka z makiem (bez ograniczeń)
Babka drożdżowa ze skórką cytrynową i rodzynkami (bez ograniczeń)
Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe (wegańska)
Cytrynowa owsianka (wegańska)
Twarożek cytrynowy (lakto-wege)
Winegret cytrynowy (wegańska)
Babeczki cytrynowe (wegańska)
Babka piaskowa 6 (ovo-wege)
Babka amarantusowa (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas