7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dżem żurawinowo-jabłkowy

Lekko kwaskowy i pyszny :)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5 słoiczków po 200 ml

450 g żurawin
450 g kwaśnych jabłek (waga po obraniu)
150 ml wody
900 g cukru

Przygotowanie:

Żurawiny wsypać do garnka. Obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka wrzucić do żurawiny i podlać niewielka ilością wody (tyle, żeby było trochę na dnie). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną "strzelać".

Dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.

Przełożyć do wyparzonych dżemówek, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, pasteryzować ok. 10 min. od zagotowania wody (a jak malutkie słoiczki, takie 150-200 ml, to nawet krócej).

Wskazówki i uwagi:

Owoców nie można gotować zbyt długo, bo pektyna zawarta w żurawinach zostanie zniszczona i nie zagęści nam dżemu.
Nadesłał(a) ~zen, dnia: 2011-09-08 17:08:29.334
Źródło/autor przepisu: pomysł z miesięcznika Vege
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Sprobujcie dodac starta na malych oczkach skorke pomaranczy i wycisniety z pomaranczy sok... Smak wtedy i zapach...zimowo-tropikalny.
~efka 2016-12-18 20:39:06.451

Uwielbiam ten dżem! Zwłaszcza do kanapek z masłem orzechowym i hummusu z chrzanem (puszka.pl/przepis/7188-hummus_z_chrzanem_bez_czosnku_.html). Uwielbiają go też moja mama, teściowa, ciotka... :)
patrycccja 2013-03-28 13:55:02.087


boski smak, rozkosz dla podniebienia...; to najlepszy dżem, jaki jadłam w moim życiu!!!
Dana 2011-10-26 19:24:30.387

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem morelowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem sierpniowy jabłkowo-mirabelkowy z imbirem (wegańska)
Sos żurawinowy (wegańska)
Sos żurawinowy z jabłkiem (wegańska)
Chutney żurawinowo-pomarańczowy na surowo (wegańska)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Idealny dżem malinowy (wegańska)
Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas