7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi

Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.

Średnia ocena: [4.523809523809524 z 21 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [21]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 15-20 krokietów

1 kg (ok. 9 średnich szt.) ugotowanych ziemniaków
szklanka orzechów włoskich
2 cebule
sól
pieprz
bułka tarta lub mąka do obtaczania krokietów
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ubić na pure. Orzechy posiekać bardzo drobno i zmieszać z masą ziemniaczaną. Cebulkę pokroić drobno i podsmażyć, aż się zrumieni. Wymieszać ją z masą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki na pół godziny, aby stężała. Formować krokiety, obtoczyć w bułce tartej lub mące i smażyć. Można też najpierw uformować krokiety, panierować i gotowe wstawić do lodówki, żeby czekały na usmażenie. Tak jest chyba nawet wygodniej - krokiety stężeją, będą bardziej sztywne i łatwiejsze do smażenia.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2000-07-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przeczytałam go już bardzo dawno w książce pt. "Wegetarianizm" lub coś takiego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Te krokiety robie sporo czasu według przepisu z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, Wwa 1983. One są podawane do wigilijnej kapusty z grzybami. Zestawienie świetne. Proporcje też: 30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków utłuc na miazge, dodac 10 dkg zmielonych orzechów włoskich, 1 całe jajko, czubata łyżle tartej bułki oraz łyżeczke najdrobniej posiekanej naci pietruszki. Posolic do smaku i ręka wyrobić na jednolitą mase. Formować małe krokiety, panierować w jajku, bułce tartej, usmazyc na maśle na złoty kolor.
Polecam krokiety i książkę!
izabeli 2016-04-09 00:53:00.426

Są naprawdę przepyszne. Moja mama, gdy byłam dzieckiem zawsze robiła mi te krokieciki na święta. Ale mama dodawała do masy jeszcze 2 jajka i parę łyżek bułki tartej. Skoro z powodzeniem można się bez nich obyć- to tym bardziej super :) Polecam!
gucia 2015-06-24 18:34:18.282

Czy można by je upiec w piekarniku zamiast smażyć?
~ewa 2014-04-22 18:51:47.424

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi i natką (wegańska)
Kulki ziemniaczane z orzechami włoskimi i cebulką (wegańska)
Makaron z cukinią i orzechami włoskimi (lakto-wege)
Zupa cytrynowa z orzechami włoskimi (lakto-wege)
Omlet z porami i orzechami włoskimi (ovo-wege)
Zupa gryczana z orzechami włoskimi (wegańska)
Banany z grilla z orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka z buraka z orzechami włoskimi (wegańska)
Naleśniki z brzoskwiniami i orzechami włoskimi (wegańska)
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas