7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta khaki z grochu

Pasta będzie pyszna i zieloniutka, a na kanapkach będzie wyglądać pięknie z plastrami pomidorów. Przepis wielokrotnie testowany! Przepis jest podatny na modyfikacje i odporny na zmiany proporcji składników.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 szklanka zielonego grochu (połówki)
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
sos sojowy
2 łyżki sezamu
1 łyżka (lub więcej) pestek dyni lub słonecznika
szczypta siemienia lnianego
ew. duża łyżka poppingu amarantusowego
ew. łyżka płatków drożdżowych spożywczych
1 łyżka oleju z pestek winogron lub innego zimnotłoczonego oleju/ oliwy

Przygotowanie:

Połówki zielonego grochu (bez uprzedniego namaczania) gotujemy pod przykryciem (min. 30 min.) w 2-2,5 szklankach wody. Pod koniec gotowania dodajemy płaską łyżkę ziół prowansalskich i sos sojowy (słony). Studzimy.

Mielimy (np. w młynku do kawy) dwie łyżki sezamu zmieszane uprzednio z łyżką pestek dyni lub słonecznika (można więcej) i odrobiną siemienia lnianego, ewentualnie z poppingiem amarantusowym (duża łyżka).

Wrzucamy wszystko (dodając ewentualnie łyżkę płatków drożdżowych) do robota mielącego, dodając w trakcie mielenia wody, tak by powstała konsystencja pasty do smarowania pieczywa. Dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron bądź innego dobrego tłuszczu, np. oliwy.

Podajemy na kanapkach z musztardą na górze. Delektujemy się. :-)

Wskazówki i uwagi:

Porcja starcza na posmarowanie ok. 50 kanapek i dobrze się przechowuje (szczelnie zamknięta i w lodówie, rzecz jasna).
Nadesłał(a) gzyra, dnia: 2000-07-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Te proporcje to raczej dla 6 osób... Wyszły mi 3 słoiczki 200 ml. Pasta zacna. Będę robić dla urozmaicenia, chociaż mi akurat trochę bardziej smakują pasty na bazie słonecznika lub pestek dyni.
4-5 łyżek sosu sojowego jest akurat, żeby nie trzeba było dosalać.
patrycccja 2013-03-21 11:21:05.534

mimo ze bez soli, pasta ma mocno slony smak, co bardzo lubie. ma fajny kolor - naprawde khaki. mi tylko wyszlo duzo mniej niz na 50 kapek - chyba, ze mialy byc to takie malusienkie:)
Rena 2001-03-13 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta z grochu (wegańska)
Pasta z grochu z pieczarkami (wegańska)
Pasta z grochu z zielonymi oliwkami (wegańska)
Aromatyczna pasta z żółtego grochu w pomidorach (wegańska)
Pasta z grochu włoskiego - hummus z kurkumą (wegańska)
Groch z cebulą (wegańska)
Kapusta z grochem (wegańska)
Pasztet z grochu (wegańska)
Kotlety z grochu (wegańska)
Groch z marchewką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas