7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ormiańska pasta fasolowo-orzechowa w miseczkach z zapiekanej papryki

Fasolę w takim wydaniu jadłam po raz pierwszy w ormiańskiej restauracji. To proste danie tak mi posmakowało, że postanowiłam poszukać przepisu na nie. Podana tu wersja jest trochę przeze mnie zmodyfikowana (uproszczona) i wzbogacona o paprykowe "miseczki".
Cebulę z orzechami można podać w papryce lub zmielić w blenderze na pastę. A co z pastą? Pierożki, krokiety, kuleczki... to już zależy od Waszej wyobraźni ;)


Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

spora garść orzechów włoskich
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
odrobina sproszkowanego chilli

+ 1 większa papryka czerwona

Przygotowanie:

Orzechy włoskie zmielić w blenderze. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić, aż nabierze złotawej barwy. Wówczas wsypać orzechy, dodać sól, pieprz i chilli (lub inne przyprawy, wedle uznania) i znów dusić przez chwilę, aż orzeszki nieco zmiękną. Na koniec dodać fasolę i jeszcze przez kilka chwil, mieszając, dusić wszystko na małym ogniu.

W międzyczasie umyć paprykę, przekroić ją na pół i pozbawić pestek. Wydrążone połówki wstawić do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 180 st. C aż zmiękną i lekko "puszczą" sok. Po zapieczeniu napełnić je farszem z orzechów, cebulki i fasoli.

Wskazówki i uwagi:

Czas przygotowania podany jest dla wersji z fasolą z puszki (przyznam, że sama przyrządzałam tę potrawę w takiej właśnie, przyśpieszonej wersji :>), w przypadku wykorzystania fasoli wymagającej namoczenia należy dodać jeszcze czas moczenia (ok. 10 godzin) i ok. godzinę na jej ugotowanie.
Nadesłał(a) zaczar_walizka, dnia: 2012-01-22 08:15:15.978
Źródło/autor przepisu: zaczarowanawalizka.blogspot.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jeden z bardziej pomysłowych i moich ulubionych przepisów. CUdowne połączenie smaków. :) Właśnie robię tą pastę w cukini, pewnie też bedzię niesamowicie pyszne. polecam ten przepis z całego serca :)
WarOfWorlds 2013-04-27 15:58:08.49

Bardzo fajne połączenie. Mieszanka orzechów, fasoli i cebuli posłużyła mi jako baza, dodałam kus-kus, sporo pietruszki i więcej przypraw, napełniłam podłużną paprykę i zapiekałam. Smaczne :)
ryfka 2012-09-28 09:51:00.494

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta fasolowo-orzechowa (wegańska)
Pasta fasolowa z czosnkiem (wegańska)
Zimowa pasta fasolowa (wegańska)
Pasta pomidorowo fasolowa (wegańska)
Pasta orzechowo-awokadowa (wegańska)
Orzechowa pasta z tofu (wegańska)
Paputof - pasta z tofu i papryki (wegańska)
Pasta soczewicowo - groszkowo - fasolowo - pieczarkowa (wegańska)
Pasta fasolowo-sojowa o smaku czosnkowym (wegańska)
Pasta "łososiowa" (marchewkowo-orzechowa) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas