7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos szalotkowy

Nadaje się do wszelkiego rodzaju makaronów, ryżu czy pieczonych ziemniaków lub innych warzyw. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

kilka szalotek
1-2 łyżki masła lub margaryny
50 ml białego wina
150 ml śmietanki kremówki
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Szalotki kroimy w plasterki i krótko smażymy na roztopionym maśle - tylko tyle, aby trochę zmiękły (zbyt długo smażone puszczają gorycz), zalewamy winem i czekamy aż alkohol odparuje.

Zmniejszamy gaz, dodajemy śmietankę i przyprawy, często mieszamy czekając aż sos zgęstnieje.

Wskazówki i uwagi:

Sosy na kremówce lubią się rozwarstwiać, dlatego ważne jest, jakiego tłuszczu użyjemy. Nie radzę używać oliwki ani oleju.
Najlepszy zaraz po ugotowaniu.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2012-04-26 07:49:34.065
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pesto (lakto-wege)
Sos ziołowy 1 (lakto-wege)
Sos tatarski (bez ograniczeń)
Sos kawowy (bez ograniczeń)
Sos waniliowy (bez ograniczeń)
Sos 8 jarzyn (wegańska)
Sos pieprzowy (wegańska)
Sos Cumberland (wegańska)
Sos imbirowy (wegańska)
Sos a la pieczeniowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas