
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upałPapier ryżowy wystarczy namoczyć w gorącej wodzie - nie trzeba go smażyć, piec ani nawet gotować dodatkowo na parze. Dodajmy do tego różne warzywa i coś konkretniejszego jak tofu, a dostaniemy pyszny, atrakcyjny, sycący, wegański, bezglutenowy, niskotłuszczowy, a do tego idealnie sprawdzający się w upały posiłek :) To również doskonała lekcja wstępna zanim weźmiemy się za smażenie sajgonek :D
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:papier ryżowy - 10-15 arkuszy
makaron ryżowy - powiedzmy garść ;) 1-2 liście kapusty pekińskiej (lub innej) ew. inne dodatki: - 1-3 łyżki sezamu - olej sezamowy lub imbirowy (pycha!) - grzyby chińskie, np. shitake (aromatyczne), mun (chrupiące) 2-3 liście sałaty, najlepiej ładnej, karbowanej + ew. rukola 1 marchew 1 ogórek gruntowy lub mały szklarniowy ew. 1 mała cukinia, czym cieńsza tym lepsza (kurżetki nadają się znakomicie) 1 papryka, np. czerwona ew. kiełki soi lub fasoli mung (długie i chrupiące) 1 kostka tofu (ok. 300g) sos sojowy ew. 1-2 łyżeczki musztardy olej do smażenia + np. sos do sajgonek na bazie octu ryżowego Przygotowanie:
Tofu kroimy wzdłuż, również na słupki ok. 1,5 cm szerokości - nie za cienkie, żeby się nie rozkruszyły w czasie obróbki. Przekładamy np. do zamykanego pudełka, skrapiamy sosem sojowym, dodajemy musztardę. Mieszamy obracając i lekko potrząsając pudełkiem. Odstawiamy, żeby tofu nasiąkło smakami.
Makaron ryżowy namaczamy w lekko osolonej wodzie wg. wskazań na opakowaniu. Gotowy mieszamy np. z dość drobno pokrojoną kapustą pekińską, uprażonym na suchej patelni sezamem i olejem sezamowym dla aromatu. Jeśli chcemy dodać grzyby, to namaczamy je na kilka minut (shitake po zbyt długim moczeniu tracą aromat) i kroimy w cienkie paseczki lub siekamy. Sałatę po umyciu dokładnie suszymy. Marchewkę i cukinię fajnie jest przerobić na wstążki poprzeczną obieraczką do warzyw. Można też pokroić tak jak paprykę i ogórka - w słupki (im twardsze warzywo, tym cieniej). Tak czy siak mają być to długie kawałki. Część warzyw, np. marchewkę, można też utrzeć na tarce i dodać do makaronu. Tofu smażymy na rumiano. Co się pokruszyło, dodajemy po przestudzeniu do makaronu - trafia tam, jak widzicie, cała drobnica ;) Przygotowujemy głęboki talerz z gorąca wodą. Namaczamy w nim kolejne arkusze papieru ryżowego. Układamy na nim (w połowie, ale tak, żeby z jednej strony zostało trochę miejsca, a z drugiej warzywa trochę wystawały) kolejno: sałatę, trochę makaronu, kawałek tofu i warzywa. Zawijamy jeden bok, dół i drugi bok. Gotowe! Podajemy z sosem, najlepiej dość płynnym, wyrazistym w smaku - kwaskowym, ale jednocześnie słodkawym i lekko słonym. Jemy oczywiście rękoma. Przy czym maczanie sajgonek w sosie może być bardzo kłopotliwe - dla mnie wygodniejsze było polewanie nadzienia za pomocą łyżeczki. Wskazówki i uwagi:Zachęcam do wymyślania własnych kombinacji dodatków! :) W sezonie pasować będzie awokado. Można też wzbogacić smak sajgonek ziołami, np. melisą (delikatny, cytrynowy aromat), miętą (z umiarem) lub kolendrą.
Dla zagospodarowania resztek po spring rolls zrobiłam kolorową chińszczyznę z makaronem ryżowym. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() ![]() Nowe komentarze:![]() orzechova 2013-08-19 15:12:58.527
Orzechowa, mialam tak samo, a moczylam tylko chwile...
Ja swoje sajgonki po zrobieniu zapiekalam w piekarniku, bo konsystencja papieru na surowo mi nie pasuje. Kwadrans w 200 stopniach wystarczyl, posmarowalam je olejem z orzechow wloskich. Ireth 2013-08-18 21:48:15.53 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ayran - jogurtowy napój na upały (lakto-wege)Zupa truskawkowo-wiśniowa na upały :-) (wegańska) Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego (wegańska) Sajgonki po "wietnamsku" (wegańska) Jesienne sajgonki (wegańska) Grzanki francuskie doskonałe na syte śniadanie (bez ograniczeń) Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym (wegańska) Sajgonki z ryżem, fasolkami i pieczarkami (wegańska) Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska) Sajgonki z pokrzywą i krajanką sojową (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
efedrina 2013-08-19 17:49:03.549