7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym

Zrobiłam to danie z głowy, w ramach sprzątania resztek po spring rolls. Wyszło przepyszne! Przepis doskonale nadaje się do modyfikacji - zarówno jeśli chodzi o dobór warzyw jak i przypraw. Z podobnych potraw kojarzy mi się warzywne Lo Men - proste danie orientalne czy nudle z warzywami w tajskim stylu.

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron ryżowy lub sojowy
garść grzybów mun
1 marchewka
1 cebula
1/4 sporej kapusty pekińskiej
1/2 papryki
1 średnia cukinia
ew. trochę sezamu

sos sojowy - 2 łyżki
słodki sos chili - 1 łyżka
ew. ocet ryżowy - 1/2 łyżki
1 cm świeżego imbiru lub kilka kropel oleju imbirowego
ew. olej sezamowy (genialny, uwielbiam!)

+ ew. garść orzechów ziemnych (solonych lub nie) do posypania

Przygotowanie:

Makaron namaczamy wg. przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Jeśli mamy makaron z poprzedniego dnia, to tym lepiej, bo zdążył już w lodówce wyschnąć (nie wysuszyć się, tylko wyschnąć :). Namaczamy również grzyby mun (kilka min. w gorącej wodzie). Jeśli nie są pokrojone w cienkie paseczki, to je kroimy.

Warzywa kroimy wg. własnego uznania - marchewkę i cukinię np. w długie wstążki za pomocą poprzecznej obieraczki do warzyw, resztę w paski albo kostkę. Sezam i orzechy możemy podprażyć na suchej patelni (oddzielnie), a orzechy dodatkowo z grubsza pokroić.

Dla wygody warto zmieszać w miseczce wszystkie dodatki smakowe: sos sojowy (słony), słodki sos chili (słodki + lekko pikantny), ocet ryżowy (kwaśny) oraz po kilka kropli oleju imbirowego i sezamowego (aromat). Jeśli mamy świeży imbir to zeskrobujemy z niego skórkę krawędzią łyżeczki (tak tak, to najwygodniejszy i najoszczędniejszy sposób) i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.

Na odrobinę rozgrzanego oleju wrzucamy w krótkich odstępach kolejne warzywa, zaczynając od najtwardszych i pokrojonych w najgrubsze kawałki: najpierw marchewka i cebula, po 2 minutach kapusta pekińska i papryka, po 1-2 minutach cukinia, po kolejnej minucie makaron i dodatki smakowe. Dla urozmaicenia można dodać też sezam - fajnie wygląda. Mieszamy, próbujemy, ew.jeszcze doprawiamy.

Nakładamy póki ciepłe i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Jedzenie pałeczkami wskazane :D
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-07-19 15:54:05.745
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

ewelinajiao , nie no, już przesyłać to bez przesady :) Dzięki za propozycję, ale lepiej podaj nazwę i ew. jakieś wskazówki czy rady które warto znać. Jak przyprawa dostępna w PL to sama kupię :)
patrycccja 2015-03-09 12:30:45.699

ocet chyba musi wyparować trochę. ale wiesz, mąż nie potrafi się wysłowić na tyle, żeby mi to dokładnie wytłumaczyć.
jeszcze mają taką jedną przyprawę, którą dodaje się po soli, mogłabym Ci przesłać jej trochę, ale to priv.
ewelinajiao 2015-03-07 13:37:25.661

ewelinajiao, a z czego wynika taka kolejność, że "najpierw dodaje się ocet, potem sól i potem sos sojowy"? Zazwyczaj takie "przykazania" mają jakieś uzasadnienie praktyczne - bardzo jestem tego ciekawa :) Dzięki za uwagę i pozdrowienia dla męża!
A czosnek faktycznie by pasował. Imbir i czosnek zawsze razem dobrze pasują :)
patrycccja 2015-03-04 16:02:47.618

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chińszczyzna z makaronem lub ryżem (wegańska)
Sałatka "Chiński mur" (z makaronem sojowym lub ryżowym) (wegańska)
Nudle z kotletami sojowymi i warzywami - prawie jak chińszczyzna (wegańska)
Sałatka chili z makaronu sojowego lub ryżowego, czyli pycha danie (wegańska)
Kolorowy obiad - makaron z cukinią i mieszanką warzyw (wegańska)
Kolorowa sałatka ryżowa z czerwoną fasolką, jajkami i curry (ovo-wege)
Makaron razowy z sojowym pesto (wegańska)
Makaron ze szparagami i kotlecikami sojowymi (wegańska)
Warzywa sezamowe z makaronem sojowym (wegańska)
Chińszczyzna po polsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas