7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Nudle z warzywami w tajskim stylu

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

750 g makaronu nudle
olej sezamowy

3 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 chili (u mnie suszone)
250 g pieczarek (mogą być też shitake)
1 kabaczek
2 marchewki
1/2 papryki zielonej i 1/2 czerwonej

oliwka z oliwek do smażenia
ok. 1/2 szklanki sosu sojowego
kawałek korzenia imbiru lub 3 łyżeczki pasty imbirowej
kumin
pieprz cytrynowy (lub czarny + łyżeczka soku z cytryny)
sezam
siemię lniane
zmielone solone orzeszki ziemne

Przygotowanie:

Makaron nudle gotujemy, odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy olejem sezamowym i odstawiamy.

Cebule kroimy w półksiężyce, czosnek przeciskamy przez praskę, chili drobno siekamy, pieczarki i kabaczek kroimy w półplasterki, marchewki i papryki kroimy w paski.

Rozgrzewamy oliwkę, rumienimy na niej cebulkę, dodajemy czosnek i chili, po chwili dodajemy pokrojone warzywa i pieczarki. Kiedy odrobinę się przyrumienią, dodajemy około pół szklanki sosu sojowego, imbir, kumin i pieprz cytrynowy. Dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystko zmięknie.

W tym czasie prażymy na suchej patelni sezam i siemię. Kiedy wszystkie warzywa już zmiękną, dodajemy do nich nudle i prażone ziarna. Podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając. Jeśli całość jest zbyt sucha, można dodać więcej sosu sojowego. Po wyłożeniu na talerz posypujemy zmielonymi orzeszkami.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba pamiętać, że olej sezamowy jest bardzo intensywny, więc łatwo przesadzić.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-10-08 11:33:09.767
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

To jedyna potrawa, do której leję aż tyle sosu sojowego, ale tak, na taką ilość produktów wychodzi tego mniej więcej pół szklanki. Poza sosem nie dodaję już soli. Na tyle warzyw i nudli jest to akuratnia ilość, żeby potrawa nie była sucha i dała się łatwo wymieszać. Całość wychodzi dosyć ciemna, ciemniejsza niż na zdjęciu, ale nie zbyt słona. Poza sosem i przyprawami podanymi w przepisie nudle przyprawiam też często pastą curry, masalą, kolendrą, czasem dodaję koncentratu pomidorowego, tak więc potrawa jest bogata w różne smaki i sos sojowy nie dominuje.
ryfka 2013-12-12 11:14:19.315

czy aż 1/2 szklanki sosu sojowego to nie za dużo? W końcu sos jest mocny i słony. Jeszcze nigdy w życiu nie wlałam tyle na raz do potrawy :D z reguły mierzyłam ilość łyżkami, nie szklankami :D
martina 2013-12-12 10:33:04.733


Może być ostro... ale mi udało się ucelować i nie przesadzić :) Wyszło pycha! Wyczuwalnie pikantnie, ale nie za ostro. Sezam i orzeszki pasowały genialnie - do orzechów nie byłam przekonana, a później ich dosypywałam :D
Na połowę makaronu wzięłam prawie tyle warzyw co w przepisie, a do tego 1/2 chili (bez pestek rzecz jasna!) i łyżeczkę świeżo zmielonego imbiru (można trochę więcej), a do tego 1/2 łyżeczki lekko utłuczonego kuminu (było go czuć wystarczająco). Kumin zresztą absolutnie nie jest tu potrzebny - jakoś nie kojarzy mi się z kuchnią tajską i choć się z resztą nie gryzie, to nie jest tu dla mnie nieodzowny.
patrycccja 2011-03-31 18:24:06.213

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chiński rosół ze wstążkami warzyw i makaronem nudle (wegańska)
Nudle z kotletami sojowymi i warzywami - prawie jak chińszczyzna (wegańska)
"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska)
"Światłowody" z warzywami w stylu egzotycznym (wegańska)
Tofu z warzywami w stylu indyjskim (wegańska)
Ryż z krótko smażonymi warzywami w stylu chińskim (wegańska)
Kuskus w stylu marokańskim - z warzywami duszonymi z rodzynkami, czarnuszką i kolendrą (wegańska)
Majonezowa sałatka z makaronu nudle (ovo-wege)
Tofu w stylu meksykańskim (wegańska)
Tom Yum - najpopularniejsza tajska zupa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas