7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)

Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g mąki bezglutenowej (bez zagęstników typu guma guar), u mnie była to mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix - najczęściej "miksuję" mąkę z białego ryżu, mąkę ziemniaczaną, mąkę gryczaną, jaglaną i owsianą, a dla koloru także kukurydzianą
(proponuję, żeby kukurydziana stanowiła max 10%, bo w zbyt dużej ilości daje specyficzny posmak i "suche" gofry; nie lubię też amarantusowej, bo drobiny tej mąki są wyczuwalne i skrzypią w zębach)

max 1 łyżka cukru
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
550 ml wody gazowanej (w zależności od mieszanki mąk może być konieczne dodanie kilku łyżek)
3 łyżki oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy

Przygotowanie:

Wsypać wszystkie sypkie składniki do miski, wymieszać. Dodać wodę i olej, najpierw wymieszać, potem zmiksować.

Rozgrzać gofrownicę. Posmarować ją olejem /wg instrukcji/, wlać porcję ciasta i piec gofry na rumiano (kilka minut).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-12-26 08:33:56.46
Źródło/autor przepisu: http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330234470,title,GOFRY-BEZMLECZNE-I-BEZJAJECZNE,index.html (z małymi modyfikacjami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Dziś zrobiłam. Wyszły mi smaczne, ale dodałam więcej wody niz w przepisie. myślę, że to wina mojej wagi. Oszukuje mnie...
Dana 2015-01-04 18:08:23.052

Mojej malej alergiczce słodzę tylko ksylitolem, zdrowa jest też stewia, jednak jeszcze nie próbowałam. Zwykły cukier często uczula alergikow uczulonych na mleko, kazeinę i jaja.
~Majka 2014-08-10 13:42:34.486

Gofry są naprawdę świetne. Nadają się idealnie na słodko, jak i do słonych dodatków.
Eliszeba 2014-03-19 12:53:15.219

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pączki (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Babeczki z nadzieniem (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Pieguski dla leniwych (bezglutenowe, bezmleczne) (wegańska)
Najpyszniejsze ciasteczka z masłem orzechowym i musem jabłkowym (bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Babka kanapkowa (bez ograniczeń)
Sałatka bezjajeczna z tofu (wegańska)
Gofry z budyniem (bez ograniczeń)
Gofry waniliowe (bez ograniczeń)
Gofry z otrębami (bez ograniczeń)
Gofry maślane (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas