7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 1

Brzmi może skomplikowanie, ale to pozory, warto spróbować i zerknąć też na przepis na farsz nr 2 :) Wychodzi przepyszne (i odżywcze!)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 średnie papryki (najładniej wyglądają różnokolorowe)

farsz:
ryż / kasza jęczmienna / kasza gryczana niepalona (do wyboru)
soczewica czerwona (ok. 1/2 szklanki)
soczewica zielona (ok. 1/2 szklanki)
podsmażona cebula
słonecznik wg uznania
pestki dyni (odrobina)
kotleciki sojowe pokrojone w drobne kawałki (lub gotowa krajanka)

w sosie z masła orzechowego, na który składa się:
oliwa
odrobina bulionu pozostałego z gotowania kotletów
masło orzechowe
ostra papryka
imbir
mieszanka przypraw do kurczaka (papryka słodka, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, kozieradka, gałka muszkatołowa, pieprz mielony, kminek, chilli, kmin rzymski, goździki, kardamon, papryka ostra, sól, czosnek)
sól do smaku

Przygotowanie:

1. Zaczynamy dzień wcześniej od kotlecików sojowych: gotujemy je w bulionie (wg instrukcji z opakowania), następnie odsączamy (bulion zostaje! przyda się później), osuszamy (np. przy pomocy papierowego ręcznika) i zabieramy się za sos.

2. Mieszamy składniki sosu tak, aby uzyskać dość gęstą konsystencję (ostrożnie z bulionem). Masło orzechowe do końca się nie rozpuści dlatego tym, co zostanie w postaci „stałej” smarujemy kotleciki.

3. Układamy kotlety płasko na dużym talerzu i smarujemy z obu stron sosem. Na koniec zalewamy tym, co nam zostało i dosypujemy jeszcze przypraw – można wybrać sobie ulubioną z nich (np. ostra papryka) i przesypać nią bardziej, aby wyraźnie wybijała się w smaku. Jak pewnie wiecie, takie sojowe kotleciki naturalnie szałowego smaku nie mają, powiedziałabym, że im raczej go brakuje, dlatego sypcie przypraw ile dusza zapragnie.

4. Na drugi dzień kroimy kotlety w małe kawałeczki i wrzucamy do:
ugotowanego ryżu i soczewicy. Podsmażamy cebulę, zgarniamy z „kotletowego” talerza resztkę sosu, wrzucamy słonecznik, dynię, dosalamy do smaku i gotowe.

5. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazda nasiennego i wypełniamy wybranym farszem. Zawijamy w folię aluminiową i na ruszt!

Wskazówki i uwagi:

Co do proporcji to są one bardzo „na oko”. Można zrobić farsz bardziej soczewicowy lub z większą ilością cebuli czy też w ogóle bez niej.

Grillując papryki należy mocno je pilnować ze względu na łatwo przypalający się spód.

Powodzenia!
Nadesłał(a) agatalu, dnia: 2013-04-21 11:15:51.936
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 2 (wegańska)
Faszerowana papryka z fetą (z grilla) (lakto-wege)
Papryka nadziewana pastą serową (lakto-wege)
Papryka nadziewana ryżem i fasolą (wegańska)
Nadziewane bakłażany (z papryką i zieleniną) (wegańska)
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku (wegańska)
Farsz ze słodkiej kapusty do naleśników czyli krokietów (wegańska)
Papryka nadziewana serkiem wiejskim i serem owczym (lakto-wege)
Papryka nadziewana kukurydzą z serem, dymką i pomidorami (lakto-wege)
Papryka nadziewana kaszą gryczaną z pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas