7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegańskie bezy

Wegańskie bezy bez żadnych sztucznych składników.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 50szt

1/2 szkl. siemienia lnianego niemielonego (najlepiej złotego)
3 szkl. wody
4-5 łyżek cukru pudru
ew. 2 łyżeczki zamiennika jajek w proszku (np. zamiennik jajka niskobiałkowy, Bezgluten)

Przygotowanie:

1. Wypłucz siemię, zalej wodą i zagotuj.
2. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Woda będzie bulgotać i przemieni się w kisiel. Uważaj aby nie wykipiał(fatalnie się go sprząta z kuchenki)
4. Przecedź kisiel przez sitko powinno być około 1 szklanki.
5. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, bez przykrycia (najlepiej na noc).
6. Rano z kisielu zrobi się "glut" w jednym kawałku, przelej go do miski robota kuchennego.
7. Miksuj(końcówką do ubijania śmietany) na najwyższych obrotach przez 8-10 minut.
8. Otrzymasz białą dość sztywną pianę.
9. Nie przestając mieszać dodawaj stopniowo do piany po 1 łyżce cukru pudru.
10. Teraz możesz dodać zamiennik jajek.
11. Wyłącz mikser.
12. Blaszki największe jakie masz, wyłóż papierem do pieczenia (koniecznie).
13. Nałóż pianę do rękawa cukierniczego ( wystarczy też zwykły worek z odciętym jednym rogiem) i wyciskaj bezy o średnicy około 3-4 cm.
14. Wstaw do piekarnika(wszystkie blaszki na raz) nagrzanego do 115'C(najlepsza opcja z termoobiegiem) i susz bezy przez co najmniej 1,5 godz.
15. Możesz sprawdzić czy są dobre pukając w nie leciutko palcem. Lub po prostu bezy wyjmij i spróbuj. Jeśli w środku są cały czas miękkie - susz bezy dalej (możesz to nawet zrobić po długiej przerwie, lub na drugi dzień).
16. Przechowuj bezy w suchym miejscu najlepiej w blaszanych puszkach. Inaczej będą chłonąć każdą wilgoć z powietrza i mięknąć. Jeśli tak się stanie możesz je ponownie dosuszyć w piekarniku.
17.Na zdjęciu widzisz bezy przełożone czekoladowym kremem-jeśli chcesz przekładać bezy kremem lub owocami zrób to tuż przed podaniem.
Nadesłał(a) GreenMorning-pl, dnia: 2013-07-05 12:37:22.72
Źródło/autor przepisu: http://www.greenmorning.pl/bezy-bez-jajek-niemozliwe-a-jednak/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Rewelacja! Genialne rozwiązanie. Robię z tego teraz wierzch kokosowy do szarlotki.
OlaKuczara 2013-12-21 17:47:39.617

i cudowne zjdęcie!
xdakax 2013-12-05 11:38:49.472

Siemię lniane najlepiej przecedza się przez skarpetkę rajstopową, po wszystkim wystarczy ją wypłukać. :)
xdakax 2013-12-05 11:06:06.442

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bezy (ovo-wege)
Bezy kokosanki (ovo-wege)
Bezy z kaki (ovo-wege)
Bezy waniliowe, kakaowe lub kawowe (ovo-wege)
Kokosowe bezy amarantusowe (z poppingiem) (ovo-wege)
Bezy Londyn (waniliowe z dodatkiem octu) (ovo-wege)
Wegańska lasagne (wegańska)
Pyzy wegańskie (wegańska)
Strogonow wegański (wegańska)
Wegańskie muesli (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas