7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wiśnie w soku własnym

Wisienki do deserów, ciast i wyjadania :) Warto robić takie wiśnie jednocześnie z innymi przetworami, np. dżemem, zwł. jeśli mamy bardzo soczyste owoce i już podczas drylowania powstaje sporo soku. Na dżem przeznaczamy wiśnie bez soku, żeby do tych zostało go więcej. Druga korzyść takiego szachrowania, to że dżem szybciej osiągnie właściwą konsystencję :)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

wiśnie 1 kg
max. 5-10 % cukru (my daliśmy 5% czyli ok. 50 g)

Przygotowanie:

Wiśnie umyć, wydrylować (wypestkować). Słoiki i zakrętki wyparzyć.

Wiśnie nałożyć do słoików lekko ugniatając, ale nie miażdżąc owoców - tyle tylko, żeby się nieco ścieśniły i puściły więcej soku. Przesypywać kolejne warstwy cukrem - co zostanie, to mniej więcej po równo na koniec podosypywać. Zalać pozostałym w misce sokiem i zakręcić (ale nie na fest).

Dżemówki pasteryzować 15 min. od zagotowania, słoiki półlitrowe 20-30 min. Dokręcić zakrętki i odstawić słoiki do góry nogami aż wystygną.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-07-30 21:52:09.594
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Kolejny raz robię te wiśnie i rozsyłam dla rodziny. Moja siostra co roku robi na urodziny swojego męża tort czekoladowy właśnie z tymi wiśniami (odsączonymi). Według Kanadyjczyka, którego ulubionymi słodyczami na codzień są keczup i sos barbacue, to najlepszy tort na świecie ;-)
Pyszne, mało roboty, mało cukru i wiśnie zachowują swój świeży smak. Prawdę mówiąc ja to najbardziej lubię ten sok wlany do czarnej herbaty. Robię też z tych wiśni kisiel.
PASTERYZOWAENIE W PIEKARNIKU: Czasem tak robię. Zimne słoiki do nienagrzanego piekarnika. Ustawiam 100 stopni + termoobieg, grzałka góra-dół (nie mam wyboru, bo poza tym działa tylko opcja Grill). Od momentu nagrzania do 100 stopni trzymam słoiki 15-20 minut. W zależności od ich wielkości (tak jak Patrycja napisała w przepisie, ta sama zasada). Piekarnik mam elektryczny, więc chyba wychodzi drożej, ale z drugiej strony mniej babrania i przy pasteryzowaniu w garnku łatwiej się opażyć. Najlepiej spróbować obydwu metod i wybrać tę odpowiednią dla siebie.
~Marta 2016-08-17 21:49:08.024

Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z Was pasteryzował wiśnie w piekarniku?W jakiej temperaturze?? Zajrzę tu później ,może ktoś wpisze taki post, jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.
~ewa 2015-07-22 11:19:16.79

Klasyczne powidła zawsze robiło się bez cukru ale moja znajoma robi przepyszne powidła inaczej; wlewa 1/2 litra wody na 5-litrowy garnek, 2 łyżki octu winnego i wkłada do garnka śliwki /bez pestek, rzecz jasna/, .Wierzch posypuje cukrem , przykrywa /i tak smaży nie mieszając aż zrobią się gęste, miesza na końcu i do słoiczków, smaczne , dla mnie za słodkie bo ja wszystko robię bez cukru.Wiśnie robię dla córci, wiec muszę pogrzebać w przepisach, pozdrawiam miłośniczki zamykania lata w słoikach.
Co do mrożenia mrożę paprykę ,ma się świetnie i pieknie pachnie zimą.:-)
~ewa 2015-07-22 11:16:13.19

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Śliwki na zimę (w soku własnym) (wegańska)
Tofu własnej produkcji (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Chłodnik z truskawek i wiśni (bez ograniczeń)
Ciastka amarantusowe z wiśniami (bez ograniczeń)
Dwuwarstwowy placek z wiśniami (bez ograniczeń)
Cynamonowa "biedronka" z wiśniami (wegańska)
Koktajl z buraczka i wiśni (wegańska & RAW)
Muffinki kokosowe z wiśniami (ovo-wege)
Marcepan (z odrobiną soku z cytryny) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas