7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana)

Sposób na naprawdę sypką kaszę, która nigdy się nie przypala, nigdy nie skleja i nie rozgotowuje.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dwie porcje

1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy w rondlu/garnku przez parę minut, często mieszając, aż zmieni kolor na jaśniejszy. Uprażoną kaszę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odlewamy brudną wodę. Czynność powtarzamy.

Wypłukaną kaszę stawiamy z powrotem na palniku, zalewamy 1,5 szklanką wrzątku i solimy. Kaszę gotujemy pod przykryciem przez 3 MINUTY. Następnie wyłączamy gaz, i zostawiamy kaszę na 10-15 minut, nie zdejmując pokrywki z garnka.

Wskazówki i uwagi:

1. Tak przygotowana kasza świetnie nadaje się jako składnik sałatek, śniadań, dań głównych czy jako dodatek do obiadu. Można ją przechowywać do trzech dni w lodówce.

2. Kasza jaglana jest jedną najzdrowszą z kasz - wzmacnia odporność, rozgrzewa organizm i zapobiega przeziębieniom (dlatego szczególnie zalecane jest jedzenie jej w okresie jesienno-zimowym). Jest lekkostrawna, bogata w witaminy i składniki mineralne. Nie zawiera glutenu.
Nadesłał(a) majczi, dnia: 2013-11-24 23:10:22.381
Źródło/autor przepisu: Rosa http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3523
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dzięki stokrotne!
~aneta 2016-01-25 17:07:57.232

Aneta - od ponownego zawrzenia 3 minuty. ja tak naprawdę już nie odmierzam z minutnikiem w ręku tylko gotuję "na oko". jak się wchłonie praktycznie cała woda to wyłączam gaz i odstawiam. aha, no i jeśli nawet wydaje nam się, że kasza jest sklejona, to warto rozdrobnić ją widelcem (tak jakby "grabić"), żeby ziarna się porozdzielały, wychodzą wtedy miękkie, ale sypkie.
~majczi 2016-01-23 21:44:57.873

Słuchajcie, czy te 3 minuty gotowania to od momentu ponownego zagotowania się wrzątku? Ja przelałam wrzątek na kaszę, przykryłam i od tego czasu liczyłam 3 minuty. No ale po tym czasie było w garnku jeszcze dużo wody "luzem". I dogotowałam chwilę. No i jest papka (chociaż kilka ziarenek twardych pomiędzy).
Powinnam zostawić wszystko w spokoju mimo tej wody?
Pomóżcie ;-)
~aneta 2016-01-21 12:02:00.268

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza jaglana - jak gotować (wegańska)
Kasza jęczmienna na sypko, z masłem (lakto-wege)
Kasza jaglana z bakłażanem (wegańska)
Kasza jaglana z rodzynkami (bez ograniczeń)
Kasza jaglana "po francusku" (lakto-wege)
Kasza jaglana z brokułem (wegańska)
Kasza jaglana na czerwono (wegańska)
Kasza gryczana "prażona", wypiekana na sypko (wegańska)
Kasza jaglana z bakaliami i miodem (lakto-wege)
Słoneczna kasza jaglana z daktylami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas