7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ciasto z rodzynkami i figami/ wegański, bezglutenowy keks

Robiłam wegańskie kokosanki (na podstawie przepisu na wegańskie bezy) i zostało mi namoczone siemię lniane. Ponieważ szkoda mi było tak go wyrzucić postanowiłam zrobić ciasto. Przerosło moje oczekiwania! Jest miękkie i gąbczaste jak ciasta z pszenicy!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki siemienia lnianego
3 szklanki mąki gram flour (mąka z ciecierzycy - wystarczy zmielić ciecierzycę w młynku do kawy)
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka ryżowego
garść rodzynek
kilka pokrojonych suszonych fig
1 płaska łyżka cynamonu (jeśli ktoś lubi)
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru brązowego (można więcej, można mniej jak się lubi)
1 łyżeczka sody
3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Siemię zalewamy wodą (1 szklanka lub więcej) i gotujemy około 30 min. Powstały glut odcedzamy (może się przydać do wegańskiej bezy). Siemię lniane pozostawiamy do ostygnięcia.

W dużej misce mieszamy mąki i zalewamy mlekiem. Najlepiej jest zostawić to na jakiś czas, niech strączki dobrze namokną. Jeśli nie mamy czasu, można zabrać się do mieszania z resztą składników. Ja dałam dużo cynamonu i ciasto jest mocno cynamonowe, ale to z obawy czy mąka nie będzie śmierdziała jak ta z fasolki moong (mung). Ale muszę przyznać, że po upieczeniu nie czuć, że mąka jest z cieciorki.

Przelewamy do natłuszczonej keksówki 35l. Pieczemy godzinę w 170 st.C z termoobiegiem. Można polać lukrem cytrynowym.

Wskazówki i uwagi:

Moje ciasto dość się spiekło na wierzchu i bałam się, że się spaliło, ale jest ok. Po 50 min warto patyczkiem sprawdzić czy w środku już jest suche. Jeśli tak, to można wyłączyć. U mnie zrobiło się równo po godzinie.
Nadesłał(a) OlaKuczara, dnia: 2013-12-21 19:44:43.197
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli! (wegańska)
Wegańskie jajka bezglutenowe (wegańska)
Wegańskie bezglutenowe pieguski (wegańska)
Wegański omlet bezglutenowy (wegańska)
Ciasto z rodzynkami (ovo-wege)
Wegańskie czekoladowe muffinki (bezglutenowe) (wegańska)
Keks (wegańska)
ciasto z marchwią i rodzynkami (bez ograniczeń)
Ciasto czekoladowe z wiśniami (bezglutenowe) (wegańska)
Wrap z tempehem i jarmużem (wegański, bezglutenowy) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas