7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"

Bez jajek i mleka. Jedno z moich ulubionych i najprostszych, odporne na modyfikacje. Ma niesamowicie lekką konsystencję. Można wykorzystać zamiast biszkoptu do przygotowania ciasta/tortu przełożonego kremem. To także moja standardowa baza do robienia bajaderek - bo proste i pyszne ;D

Średnia ocena: [4.555555555555555 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [32]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: forma 33-37 na 12 cm lub tortownica ok. 24 cm średnicy

2 szkl. mąki pszennej (dowolnie - biała, razowa lub, najlepiej, pół na pół)
1/2 szkl. cukru (lub 2/3 dla bardziej słodkolubnych)
1 łyżka sody
1/2 szkl. oleju
500 g przecieru jabłkowego (raczej gęstego, z kawałkami owoców lub bez), można łączyć z innymi przecierami owocowymi i mocno dojrzałymi bananami
ew. szczypta soli (polecam)

opcjonalnie:
- 1-2 raczej płaskie łyżki cynamonu
- lub kilka kopiastych łyżeczek kakao holenderskiego
- lub 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków
- lub aromat pomarańczowy (lub inny) do ciast
- 1/2-1 szkl. sparzonych rodzynek lub innych bakalii

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 180 st.C, żeby zdążył się nagrzać. Przygotować formę i wysmarować ją olejem.

Połączyć suche składniki, następnie wymieszać z mokrymi - z grubsza, krótko, byle nie było suchej mąki. Wlać do formy, piec ok. 50 min., sprawdzić drewnianym patyczkiem czy gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Używałam przecierów różnej gęstości i ciasto zawsze bez problemu wychodzi, czasem jest bardziej wilgotne. Jabłka mają kwaśny odczyn i pozwalają przereagować sodzie - dlatego podmieniając na inne przeciery pamiętajmy żeby ewentualny brak kwasowości zrównoważyć dodatkiem np. octu jabłkowego (np. 1-2 łyżeczki na 200-300 g bananów).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2014-01-12 22:32:12.707
Źródło/autor przepisu: modyfikacja piernika z jabłkami: http://puszka.pl/przepis/2321-piernik_z_jablkiem_z_musu_jablkowego_.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Super! Nawet w piekarniku z lat 80' wychodzi, a w przypadku innych ciast zazwyczaj kończy się zakalcem lub spalenizną. Dla mnie bomba
~Justyna 2021-06-12 15:48:16.033

Mi nie wyszło... Jest jakby zakalec i jest ciężkie;/ A byłam pewna że sie uda... Zrobiłam na musie śliwkowym...
~Ania 2015-08-13 21:09:26.702

Wersja bg, banany zamiast musu. Z dodatków: suszone owoce goji i wiśni (z Badapaku, sama jeszcze nie suszyłam żadnych owoców ani warzyw). Zapomniałam do ciasta dodać olej, w ostatniej chwili posmarowałam nim wierzch ciasta. I wyszło coś pośredniego między ciastem a chlebem bananowym. Pychotka bez tłuszczu!
Dana 2014-11-01 18:15:10.065

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Muffinki kokosowe puszyste jak chmurka (wegańska)
Niebo - ciasto jak kruche z masą jabłkową i orzechową (wegańska)
Ciasto jabłkowe (wegańska)
Kruszonka na ciasto - jak zrobić (wegańska)
Ciasto jabłkowo-kokosowe (bez ograniczeń)
Ciasto jabłkowo-cynamonowe (bez ograniczeń)
Ciasto gruszkowo - jabłkowe (wegańska)
Lekkie ciasto z kaszy manny z daktylami i makiem (lakto-wege)
Ciasto kokosowo-jabłkowe z okary (wegańska)
Ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas