
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
BajaderkaKiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:kawałek ciasta bez dodatków typu krem czy galaretka (np. razowca na bananach lub piernika z musu jabłkowego), może być trochę podeschnięte - ilość jak dla 1 osoby (1/8 małej tortownicy)
3-5 herbatników (np. holenderskich, które są wegańskie) 1 czubata łyżka powideł śliwkowych (kupne nadają się świetnie) lub właściwie dowolnego dżemu 2-4 bardzo czubate łyżeczki kakao holenderskiego (gorzkiego) ew. aromat rumowy, migdałowy lub waniliowy ew. bakalie (jeśli ciasto ich nie zawiera lub zawiera za mało): - trochę pokruszonych orzechów i/lub migdałów [*] - suszone owoce, np. rodzynki, żurawina lub morele - ew. inne, np. słonecznik do obtoczenia: - wiórki kokosowe (lepsze są drobniejsze) - lub drobno posiekane orzechy/migdały - lub kakao holenderskie wymieszane z cukrem pudrem - lub kakao rozpuszczalne (słodzone) Przygotowanie:
Ciasto i herbatniki rozkruszyć (chodzi o to, żeby otrzymać z herbatników małe kawałeczki, a nie pył). Dodać powidła, kakao holenderskie i bakalie (orzechy i suszone owoce posiekać na wyczuwalne, ale nie za duże kawałki - orzechy mają chrupać, ale nie przeszkadzać w sklejaniu kulek).
Wymieszać dokładnie, ewentualnie dodać troszkę (1-3 łyżki) wody dla konsystencji. Można dodać troszkę aromatu (rumowy pasuje idealnie!), tylko trzeba uważać, żeby nie skropić nim herbatników - jak się później trafi na taki "wyperfumowany" kawałek, to może wykręcić ;). Ciasto powinno być wyraźnie czekoladowe w smaku i bardzo gęste. Powidła też powinny być delikatnie wyczuwalne, ale nie za bardzo - musi dominować kakao. Formować kulki (ja robię dość małe, ale to już zależy jak komu pasuje) i obtaczać w wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach lub kakao. Oczywiście można też obtoczyć je w polewie czekoladowej, ale ja wolę wiórki - szybciej i wygodniej ;) Wskazówki i uwagi:[*] Najlepsze są orzechy średnio twarde, np. włoskie, laskowe. Ziemne (arachidowe) są za twarde, a nerkowce i piniowe zdecydowanie za miękkie (nie będzie ich czuć, nie będą chrupać).
Jeśli chcemy przechowywać bajaderki, to najlepiej w lodówce, choć na zewnątrz przez jedną noc też nic im się nie stanie. Powinny być jednak przykryte, żeby nie obeschły. Z czasem nieco tężeją, "twardnieją". ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() ![]() Nowe komentarze:![]() ryfka 2013-05-09 11:03:22.511
zrobilam z wielkanocnej tygodniowej babki cytrynowej, dodalam herbatnikow degestive, konfitury truskawkowej, kakao i orzechow wloskich. GENIALNIE pyszne i proste!
~aga 2012-04-15 17:49:33.335 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
kotarium 2014-03-20 19:42:04.985