To biszkopt z przepisu Sevy na znany części osób tort bezjajomlek. Wychodzi bardzo ładnie, jest puszysty i delikatny. Mojej mamie też zasmakował i chciała przepis :) Dlatego wyciągam go jako niezależny przepis - warto :)
/proporcje na małą tortownicę/
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru (ja dałam 1/3 szkl. i wg. mnie wystarczy)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 czubate łyżki kakao gorzkiego lub 0,5 szkl. karobu [*]
210 ml mleka sojowego
60 g margaryny (my użyliśmy Alsan)
ew. 2 łyżki octu, np. jabłkowego
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i karob. Dodać mleko, roztopioną margarynę, ocet i aromat. Mieszać łyżką 2 min.
Przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec min. 25 minut.
Wskazówki i uwagi:
[*] Karob przypomina w smaku osłodzone kakao, dlatego też jest używany jako jego substytut, głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny.