główka lodowej sałaty
duża garść kiełków z soczewicy, lucerny i fasoli mung (lub jeszcze innych - moja kiełkownica ma tylko 3 'piętra')
ew. pestki: słonecznika, siemienia i dyni
sos vinegrette czosnkowo-ziołowy: 8 łyżek oliwy
3-4 łyżki wody
4 łyżki octu
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka łagodnej musztardy (u mniej krem z gorczycy z miodem firmy Ankorp)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu białego
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Całą główkę sałaty lodowej poszatkować lub porozrywać liście na kawałki, jakie lubimy mieć w sałatce. Dodać kiełki i dobrze wymieszany sos (czosnek przecisnąć przez praskę). Gotowe!
Wskazówki i uwagi:
Polecam dodać uprażone pestki ze słonecznika, siemienia i dyni :)
albo chrupki z błonnikiem (do kupienia w marketach), ale chrupki bezpośrednio do podanej porcji, bo szybko namakają.
Nadesłał(a) ruta,
dnia: 2011-08-15 12:52:08.006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.