puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
-
Burgery z buraków
Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. coleslaw.
-
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem
Vegavani: "Pasztet w wersji, którą prezentujemy bardzo dobrze się kroi oraz rozsmarowuje na pieczywie, ponieważ nie wysusza się on podczas pieczenia. Ważne jest tylko aby kroić go dopiero po całkowitym wystudzeniu. Rozsmarować na kanapce można nawet gorący... mniam :)
Do przygotowania pasztetu najlepiej użyć czerwonej soczewicy, której zaletą jest krótki czas gotowania oraz to, że nie trzeba jej mielić. Pasztet ma także ładny kolor :)"
-
Orzechowa pasta z tofu
Banalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :D
Wyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!
-
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
-
Pasztet z grochu z zielonym pieprzem
autor: sowa
dieta: wegańska
Jest doskonały z sosem tatarskim lub świeżymi ogórkami.
-
Guacamole - pasta awokado z pomidorem
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska & RAW
-
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
-
Pasta pseudo - makrelowa
autor: ala77
dieta: wegańska
Pyszna pasta wymyślona z potrzeby poczucia smaku dzieciństwa- mama zawsze robiła pastę z wędzonej makreli więc postanowiłam stworzyć jej wegetariański odpowiednik.
-
Paćka pomidorowo-oliwkowa do kanapek
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Wczoraj sobie wymyśliłam ten przepis.
-
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Ciecierzyca i suszone pomidory bardzo dobre razem smakują, o czym przekonałam się już łącząc je z makaronem. W postaci pasty na kanapki - jeszcze lepiej. Polecam wypróbować.
-
Rolada z sera żółtego
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Świetna jako przystawka.
-
Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami
autor: mikki
dieta: wegańska
Pasztet wegetariański wymyśliłam sama i od 13 lat ciągle go piekę dla mojej mamy, która jest mięsożercą. Bardzo smakuje jej i całej rodzinie. Oczywiście jemy go na święta z chrzanem na zimno.
-
-
Hummus z chrzanem (bez czosnku)
To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)
-
Pasztet selerowy z dodatkiem marchewki i czosnku
autor: iga
dieta: lakto-ovo-wege
Pasztet jest mocno tłusty, ale pyszny. Nadaje się na różne okazje typu święta, imieniny... A niezorientowany gość może go pomylić z mięsnym. GORĄCO POLECAM!
-
Avohini = awokado + tahini
Smakuje na razowcu z ogórkiem kiszonym albo na grzankach z pomidorem i cebulką.
-
Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem
autor: Atria
dieta: wegańska
Dla mnie to nowy i doskonały smak - niecodzienne połączenie, ale bardzo trafne.
-
Wegeburgery z kaszy jaglanej
Moje ulubione wegeburgery i chyba najlepsze jakie jadłam. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone w piekarniku i w dodatku z kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe i proste :)
-
-
Fasolkowa pasta do kanapek
Pierwsze wegańskie smarowidło, które przypadło do gustu wtedy jeszcze jedzącemu mięso mojemu przyszłemu. Być może dlatego, że przyprawiłam je na wzór jego ulubionej fasolki 'po bretońsku' ;)
-
Mus jabłkowy (bez cukru)
Mus jabłkowy z cynamonem stanowi wspaniały deser. Smarując nim pieczywo otrzymamy pyszne kanapki, jeszcze lepsze, jeśli wcześniej posmarujemy je masłem orzechowym. Fajny jest też mus wymieszany z ryżem - prawie jak ryż zapiekany z jabłkami ;) Rewelacyjnie nadaje się też do smarowania naleśników - mmmm :D Niektórzy przekładają nim ciasto robiąc szarlotkę. Są też ciekawsze, mniej standardowe zastosowania - np. "piernik" na musie jabłkowym lub spody do tartaletek.
-
Pasta brokułowa z czosnkiem
Najlepsza z ogórkiem kiszonym czy papryką na chlebku razowym ;) i odrobiną musztardy francuskiej ...
-
-
Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu
Jest naprawdę pyszny, ma specyficzny smaczek. Smakował nawet mojej mięsożernej mamie.
|