puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego
autor: pat
dieta: wegańska
Andy: "Przepis długi i skomplikowany :-) Efekt zależy od dobrego zmiksowania, użytych przypraw i odpowiedniej ilości oleju."
-
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
-
Musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami
Nie lubię kupnego musli ani crunchy - zawiera prawie same płatki owsiane, a dodatkowo cukier i kandyzowane owoce. Ja wolę dużo orzechów i naturalną słodycz! :) Dlatego też, gdy nadchodzi chłodniejsza pora roku, robię większą ilość musli i przesypuję do szklanego słoja. Żurawina jest jednym z moich ulubionych dodatków. Podobna do rodzynek, ale mało słodka, delikatnie kwaskowata i ogólnie o wiele smaczniejsza :D
-
Śmietana słonecznikowa
autor: Iwo-na
dieta: wegańska & RAW
Świetna do zabielania zup i sosów. Również dla raw-wege, jeśli znajda zastosowanie :-)
-
Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
-
Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych
Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.
-
Warzywny bulion instant
autor: Luna7
dieta: wegańska
Oto przepis na bulion instant na zapas, dobry do przepisów na zupy, które wymagają użycia wywaru z warzyw oraz dla zabieganych, którzy szybko chcą przyrządzić sobie jakąś zupkę :) Może stać w duuużym słoju w lodówce albo w paru mniejszych :)
Inspirowane pomysłem niemieckim, ale nieco wzbogacone przeze mnie.
UWAGA! Ze względu na dużą ilość soli - używać oszczędnie! Poza tym, jak nazwa wskazuje, to instant, nie daje się tego łychami ;) Dzięki soli może to wytrzymać nawet rok.
-
Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego)
Doskonała do zup, sosów, do ciast, tortów.. itd.
-
Ser tofu (domowy)
autor: pat
dieta: wegańska
-
Zioła suszone... w lodówce
Mało kto zdaje sobie sprawę, że powietrze w lodówce jest suche (a przecież to dlatego owijamy np. sałatę i zieleninę w folię) i świetnie nadaje się do suszenia ziół. Sprawdziłam i działa :) Metoda doskonała jeśli nie mamy możliwości suszyć ziół tradycyjnie. Zwłaszcza jeśli mamy do ususzenia pojedyncze listki, a nie całe gałązki.
-
Ekspresowa przyprawa warzywna
autor: martina
dieta: wegańska & RAW
Niby nic odkrywczego, a wzbogaca smak tak wielu dań!
-
Ghee - klarowane (oczyszczone) masło
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Produkt kuchni indyjskiej. Ghee można przechowywać kilka miesięcy. Wszelkie produkty smażone na ghee mają szczególny smak, ale oczywiście można zamiast ghee stosować oleje roślinne lub zwykłe masło.
-
Masło z orzeszków ziemnych
Porcja na słoiczek ok. 130 g.
-
Mleko z kaszy jaglanej i moreli suszonych
autor: ~pat
dieta: wegańska
Można użyć np. do przyrządzania kaszek i płatków śniadaniowych.
Bajaderka: "Kombinacji jest wiele i myślę, że warto zacząć wprowadzać maluchom takie właśnie mleczka... moja Jagoda lubiła jaglano-jabłkowe, jaglano-jagodowe, jaglano-morelowe... smaczek mają lekko słodki..."
-
Mrożony koperek lub natka pietruszki
autor: pat
dieta: wegańska
Jola L-L: "Jeżeli ktoś lubi zimą i wiosną i jesienią i kiedy tam jeszcze jeść kartofelki posypane pachnącym koperkiem albo zupę jakąkolwiek z w/w."
-
-
Pasta czosnkowa (w słoiczku)
autor: Rena
dieta: wegańska
Pastę można dodawać do sosów, twarożku, zup, pizzy, spaghetti.
-
-
"Serek i mleko" z namoczonych nerkowców
Myślę, że wszystkim miłośnikom nerkowców (ale i nie tylko im) ten przepis przypadnie do gustu ;-) Z mojego długiego opisu wydaję się to czasochłonne, ale wierzcie mi, bez czasu namaczania robię to w 10 minut ;-) Smacznego!
-
Śmietanka owsiana 10%
Delikatna, biała, kremowa i tania ;-), taka domowa śmietana Oatly.
Można używać do gotowania, pieczenia i na zimno.
-
Wegański ser z migdałów pikantny RAW
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Dla znudzonych pastami warzywnymi. Dla wielbicieli serków, serów i twarożków. Zdrowszy, bezmleczny, odżywczy i do tego w wersji RAW.
-
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa
Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
-
Bulion suchy z pomidorów
autor: Rena
dieta: wegańska
Wyborny jest ten bulion do zaprawy sosów. Kuchnia litewska.
-
Domowe pesto bez orzechów
autor: madox
dieta: wegańska
Podawać z makaronem.
-
Domowe płatki drożdżowe
Jeśli skończyły się Wam płatki drożdżowe, a są Wam bardzo potrzebne, to ten przepis jest dla Was. Zachęcam do eksperymentów. Przeczytajcie uwagi.
|