7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
Liczba przepisów: 143
1 2 3 4 5 6  
  • Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego
    autor: pat dieta: wegańska
    Andy: "Przepis długi i skomplikowany :-) Efekt zależy od dobrego zmiksowania, użytych przypraw i odpowiedniej ilości oleju."
  • Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
  • Musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Nie lubię kupnego musli ani crunchy - zawiera prawie same płatki owsiane, a dodatkowo cukier i kandyzowane owoce. Ja wolę dużo orzechów i naturalną słodycz! :) Dlatego też, gdy nadchodzi chłodniejsza pora roku, robię większą ilość musli i przesypuję do szklanego słoja. Żurawina jest jednym z moich ulubionych dodatków. Podobna do rodzynek, ale mało słodka, delikatnie kwaskowata i ogólnie o wiele smaczniejsza :D
  • Śmietana słonecznikowa
    autor: Iwo-na dieta: wegańska & RAW
    Świetna do zabielania zup i sosów. Również dla raw-wege, jeśli znajda zastosowanie :-)
  • Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
  • Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych
    autor: agnmid dieta: wegańska
    Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.
  • Warzywny bulion instant
    autor: Luna7 dieta: wegańska
    Oto przepis na bulion instant na zapas, dobry do przepisów na zupy, które wymagają użycia wywaru z warzyw oraz dla zabieganych, którzy szybko chcą przyrządzić sobie jakąś zupkę :) Może stać w duuużym słoju w lodówce albo w paru mniejszych :) Inspirowane pomysłem niemieckim, ale nieco wzbogacone przeze mnie. UWAGA! Ze względu na dużą ilość soli - używać oszczędnie! Poza tym, jak nazwa wskazuje, to instant, nie daje się tego łychami ;) Dzięki soli może to wytrzymać nawet rok.
  • Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego)
    autor: Properek dieta: wegańska
    Doskonała do zup, sosów, do ciast, tortów.. itd.
  • Ser tofu (domowy)
    autor: pat dieta: wegańska
  • Zioła suszone... w lodówce
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Mało kto zdaje sobie sprawę, że powietrze w lodówce jest suche (a przecież to dlatego owijamy np. sałatę i zieleninę w folię) i świetnie nadaje się do suszenia ziół. Sprawdziłam i działa :) Metoda doskonała jeśli nie mamy możliwości suszyć ziół tradycyjnie. Zwłaszcza jeśli mamy do ususzenia pojedyncze listki, a nie całe gałązki.
  • Ekspresowa przyprawa warzywna
    autor: martina dieta: wegańska & RAW
    Niby nic odkrywczego, a wzbogaca smak tak wielu dań!
  • Ghee - klarowane (oczyszczone) masło
    autor: Rena dieta: lakto-wege
    Produkt kuchni indyjskiej. Ghee można przechowywać kilka miesięcy. Wszelkie produkty smażone na ghee mają szczególny smak, ale oczywiście można zamiast ghee stosować oleje roślinne lub zwykłe masło.
  • Masło z orzeszków ziemnych
    autor: Shaera dieta: wegańska
    Porcja na słoiczek ok. 130 g.
  • Mleko z kaszy jaglanej i moreli suszonych
    autor: ~pat dieta: wegańska
    Można użyć np. do przyrządzania kaszek i płatków śniadaniowych. Bajaderka: "Kombinacji jest wiele i myślę, że warto zacząć wprowadzać maluchom takie właśnie mleczka... moja Jagoda lubiła jaglano-jabłkowe, jaglano-jagodowe, jaglano-morelowe... smaczek mają lekko słodki..."
  • Mrożony koperek lub natka pietruszki
    autor: pat dieta: wegańska
    Jola L-L: "Jeżeli ktoś lubi zimą i wiosną i jesienią i kiedy tam jeszcze jeść kartofelki posypane pachnącym koperkiem albo zupę jakąkolwiek z w/w."
  • Pasta czosnkowa (w słoiczku)
    autor: Rena dieta: wegańska
    Pastę można dodawać do sosów, twarożku, zup, pizzy, spaghetti.
  • Ras-el-hanout czyli arabska mieszanka przypraw
    autor: safiya dieta: wegańska
    Prawdziwy ras-el-hanout składa się z ok. 30 składników. Tutaj wersja uproszczona. Wykorzystuję ją np. do przyrządzenia kuskusu berberyjskiego wege (z ciecierzycą i warzywami) i zupy pomidorowo-tymiankowej.
  • "Serek i mleko" z namoczonych nerkowców
    autor: wegewanka dieta: wegańska
    Myślę, że wszystkim miłośnikom nerkowców (ale i nie tylko im) ten przepis przypadnie do gustu ;-) Z mojego długiego opisu wydaję się to czasochłonne, ale wierzcie mi, bez czasu namaczania robię to w 10 minut ;-) Smacznego!
  • Śmietanka owsiana 10%
    autor: martina dieta: wegańska
    Delikatna, biała, kremowa i tania ;-), taka domowa śmietana Oatly. Można używać do gotowania, pieczenia i na zimno.
  • Wegański ser z migdałów pikantny RAW
    autor: readeat dieta: wegańska & RAW
    Dla znudzonych pastami warzywnymi. Dla wielbicieli serków, serów i twarożków. Zdrowszy, bezmleczny, odżywczy i do tego w wersji RAW.
  • Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa
    autor: patrycccja dieta: wegańska & RAW
    Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
  • Bulion suchy z pomidorów
    autor: Rena dieta: wegańska
    Wyborny jest ten bulion do zaprawy sosów. Kuchnia litewska.
  • Domowe pesto bez orzechów
    autor: madox dieta: wegańska
    Podawać z makaronem.
  • Domowe płatki drożdżowe
    autor: martina dieta: wegańska
    Jeśli skończyły się Wam płatki drożdżowe, a są Wam bardzo potrzebne, to ten przepis jest dla Was. Zachęcam do eksperymentów. Przeczytajcie uwagi.
1 2 3 4 5 6  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas