puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
-
-
Słodka sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem
Pęczak rulezzz! Pyszna kasza na słodko. Może zastąpić wigilijną kutię.
-
-
-
-
Śniadaniowe ciasto kokosowo-daktylowe
Delikatne, puszyste i wilgotne. Proste w wykonaniu, bez zbędnych przypraw. Bez cukru, za to słodzone daktylami. Tanie. Nie czuć, że jest razowe. Idealne na deser i na śniadanie :D
Przeróbka piernika orkiszowego śliwkowego.
-
Śniadaniowe jabłko z masłem orzechowym
Idealna propozycja na śniadanie, szczególnie jeśli użyjemy domowego masła orzechowego (u mnie orzeszki ziemne solone i migdały - po szklance).
-
Sorbet z kiwi
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia australijska.
-
Sowy - ciasto ze śmietaną kokosową i owocami
autor: admin
dieta: wegańska
Ciasto jest nieco cięższe niż biszkopt. Bardziej w stronę murzynka :)
-
Sowy - ciasto ze śmietaną kokosową i owocami
autor: admin
dieta: wegańska
Ciasto jest nieco cięższe niż biszkopt. Bardziej w stronę murzynka :)
-
Surowe ciasto z awokado, karobem i malinami
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Maliny zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy buszowałam wśród przydomowego malinowego zagajnika w poszukiwaniu tych słodziutkich owoców. Krzaki malin wydawały mi się wtedy wysokie, czasem kuły w palce, czasem wpadałam z przerażeniem w pajęczynę. Ale spotykałam też wszędobylskie ślimaki i z radością witałam każdą biedronkę. Dziś niestety nie mam malin prosto z krzaczka, ale od czego są warzywniaki! Trochę mniej urokliwe niż jedzenie z krzaczka, ale i tak opróżnianie papierowej kobiałki jest bardzo przyjemne.
Kiedy już nasycę się pochłanianiem malin prosto z pudełeczka, zaczynam myśleć do czego by je dorzucić. Nadal wszelkie czynności związane z użyciem temperatury czy blendera, wydają mi się w stosunku do malin zbyt drastyczne. Dlatego postanowiłam położyć je jako zwieńczenie najzdrowszego surowego ciasta jakie kiedykolwiek zrobiłam.
-
Surowe (RAW) ciacho kwiatowe
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
W sam raz na lato, kiedy kwitnie pełno jadalnych kwiatków :)
-
-
-
-
Szarlotka na kruchym cieście (z margaryną wegańską)
Wielokrotnie robiona, niezawodna. Zawsze wychodzi :).
Można podawać z lodami, sorbetami, bądź sosami owocowymi
Więcej na http://www.cottien.blogspot.com/
-
Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Jest to wariacja na szarlotkę Wandy (sypaną).
Puszczyk: "Zrobiłam szarlotkę sypaną z kaszką i mąka kukurydzianą i była pyszna. Dodałam 1 łyżeczkę sody, ale myślę, że bez niej tez powinna się udać."
-
Szyszki lub jeżyki z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe)
autor: admin
dieta: wegańska
Dzieciaki z przyjemnością będą pomagały przy przygotowaniach i lepieniu. Nie mówiąc o zajadaniu :D Zależy od wielości rączek i tego, co się komu ulepi - wyjdą szyszki albo jeżyki ;) Całkiem zdrowe, jak na słodycze. Na pewno duuuużo zdrowsze niż tradycyjne - z cukierkami i masłem lub margaryną...
-
-
-
Tarta z dyni z czekoladą
Dynia jest cudownym warzywem, które można przyrządzać na słono, ale również na słodko smakuje cudownie! Sezon na dynię trwa, więc zachęcam do zrobienia tarty dyniowej z posypka czekoladową.
-
Tofurnik z mango, czyli sernik z tofu
Ciasto początkowo miało powstać z kaszy manny i budyniu, jednak takich rarytasów tutaj nie uświadczysz (może poza polskimi sklepami), więc musiałam trochę pokombinować...
-
Tort Ambasador
autor: Nula
dieta: wegańska
Odtworzony z pamięci tort z mojego dzieciństwa. Tort Ambasador to puszysty biszkopt z masą czekoladową z kawałkami czekolady, drugą masą - waniliową z kawałkami brzoskwiń, a na wierzchu plastry ananasa pokryte pomarańczową galaretką.
|