7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szarlotka Wandy (sypana)

Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.

Średnia ocena: [4.8 z 90 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [160]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na małą tortownicę ok. 25cm średnicy

1 szklanka mąki (białej, razowej lub mieszanej)
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (część, nawet 2/3 szkl., można zastąpić mieszanką mąki i manny) [*]
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. cukier waniliowy

1-1,5 kg jabłek [**]
3 łyżki cukru
cynamon
ew. esencja waniliowa

0,5 kostki margaryny lub masła (musi być twarde, schłodzone, żeby dało się zetrzeć na tarce) lub kilka łyżek oleju (to wersja dla wegan)
ew. mąka lub bułka tarta do wysypania tortownicy

Przygotowanie:

1. Jabłka umyć, obrać, utrzeć, wymieszać z 3 łyżkami cukru, cynamonem i ew. esencją waniliową. NIE PODPIJAĆ SOKU ŁAKOMCZUCHY JEDNE!!! :-) To nie jest tradycyjna szarlotka, do której jabłka muszą być starannie odsączone. Wręcz odwrotnie - potrzebny jest sok! Jeśli będzie go za mało, należy uzupełnić wodą lub sokiem jabłkowym - do najwcześniejszych antonówek, które nie wydzielają w ogóle soku, dolewam prawie 1,5 szkl. płynu.
2. Wymieszać mąkę z kaszą i cukrem, dodać proszek do pieczenia i ew. cukier waniliowy.
3. Podzielić tę "suchą masę" na 3 części.
4. Do wysmarowanej tłuszczem (i ew. wysypanej bułką tartą lub mąką) małej tortownicy wsypać I-szą część "suchej masy".
5. Przełożyć połową jabłek.
6. Wysypać II część.
7. Wyłożyć resztę jabłek.
8. Teraz są 2 możliwości:
a/ Wersja z margaryną: wysypać III część suchych składników i zetrzeć na to wiórki margaryny lub masła.
b/ Wersja z olejem: do reszty suchych składników dodać 2-3 łyżki oleju i 2-3 wody, mieszać łyżką "rozcierając" powstającą masę o ścianki naczynia. Ma się zrobić coś, co wygląda jak kruszonka. Takie lekko "wilgotne" grudki. W razie konieczności dodać jeszcze trochę oleju. Wysypać to na ciasto, przyklepać delikatnie.
9. Piec ok. 50 min. w standardowej temperaturze, czyli 180°C (ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika). Zostawić do wystygnięcia i dopiero kroić, jeśli zależy nam, żeby szarlotka zachowała formę.

Wskazówki i uwagi:

[*] Ja nie lubię zbyt słodkich ciast, dlatego daję 1/3 szkl. cukru, a resztę zastępuję mieszanką mąki i kaszy - tak, żeby sumaryczna ilość sypkich składników się zgadzała. Kiedyś dawałam 1/2 szkl. cukru.

[**] Najlepsze do szarlotki są antonówki, ew. pół na pół antonówki + inne, słodkie i soczyste jabłka. Mogą być też inne kwaśne lub przynajmniej kwaskowe jabłka. Muszą też być soczyste - tak jest, niebywałe w przypadku szarlotek, ale tutaj sok odgrywa bardzo ważną rolę: z suchej masy robi ciasto (w górnej warstwie tą rolę spełnia margaryna). Z tego powodu naprawdę nie należy podpijać soku z utartych jabłek.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jun 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Od mamy. Ale skąd ona go wzięła to już nie wiem :-)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Bardzo łatwa, szybka, pyszna, a w tortownicy wygląda elegancko jak torcik jabłkowy.
Na stałe zastępuje u mnie tradycyjną, "żmudną" szarlotkę :).
martusiak Sep 25, 2014

naprawdę super ciasto. szybko się robi, można do niego wykorzystać kwaśne jabłka, bo i tak wyjdzie słodkie (dodaję mało cukru, ze 2 łyżki do mąki, czyli tyle co do jabłek, za to dużo cynamonu), jest dobre na 2. jak i na 3. dzień i nie potrzeba do niego wymyślnych składników. jedyne co bym zmieniła w przepisie, to moment dodania 'kruszonki' (z olejem) na górę - gdy wysypywałam ją przed pieczeniem to robiła się twarda, spieczona, ale wystarczy dodać ją mniej więcej po 30 minutach, żeby było ok. a gdyby ktoś potrzebował urozmaicenia, to polecam zrobić kruszonkę z posiekanymi orzechami, nadają fajny aromat :)
pathologist Sep 13, 2014

czy Wam też wychodzi ta szarlotka taka miękka? zastanawiam się czy za krótko ją piekłam, czy ona właśnie taka jest. nie rozwalała się co prawda, ale miałam wrażenie, że mogę ją zgiąć w pół i nic by się nie rozkruszyło :D
majczi Mar 22, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wege szarlotka (sypana) (wegańska)
Zapiekanka z cukini a'la Wanda sypana (wegańska)
Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana) (wegańska)
Ciasto amarantusowe z jabłkami (sypane) (lakto-wege)
Szarlotka z budyniem (wegańska)
Crumble: najprostsza szarlotka (lakto-wege)
Szarlotka, śliwkowiec lub marchewkowiec (lakto-wege)
Czekoladowa szarlotka z kruszonką (bez ograniczeń)
Szybka "szarlotka" śniadaniowa (wegańska)
Szarlotka z "kratką" na kruchym cieście (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas