puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Chleb, na który przepis podaję niżej to typowy razowiec, bez dodatku jasnej mąki. Jest ciemny, bogaty w smaku, ma wilgotny, zwarty miąższ. Nie ma z nim dużo roboty, więc poradzą sobie z nim także początkujący.
-
Sconesy z dyni
autor: nawojka
dieta: lakto-ovo-wege
Potrawa australijska, szybka do zrobienia z pysznym efektem :) Są to ciastka (bułki) do popołudniowej herbatki. Jeść od razu po upieczeniu - najlepiej smakują ciepłe z domową bitą śmietaną i dżemem (razem).
-
Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!)
Wegański, prosty, najzdrowszy, pełnoziarnisty chleb, domowego wyrobu.
-
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania!
autor: pat
dieta: wegańska
Fiona: "Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogóle się nie zsechł. Podziękowania dla Grażynki - autorki przepisu!"
-
-
Waniliowe bułeczki drożdżowe
Świetne jako śniadanie, na przyjęcie albo jako przekąska!
-
Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantach
autor: ryfka
dieta: wegańska
Podstawowym przepisem były plecione bułeczki drożdżowe, ale z tego przepisu wychodzi też bardzo dobry chleb. Można tu dowolnie dobierać rodzaje mąki i dodatki - ważne aby suma składników się zgadzała. Piekłam chleb i bułki z tego przepisu nie raz i zawsze wychodzą, do tego nie jest zbyt skomplikowany. Chyba jedynym minusem jest czas, jaki trzeba poświęcić - głównie na czekanie aż ciasto wyrośnie.
-
Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantach
autor: ryfka
dieta: wegańska
Podstawowym przepisem były plecione bułeczki drożdżowe, ale z tego przepisu wychodzi też bardzo dobry chleb. Można tu dowolnie dobierać rodzaje mąki i dodatki - ważne aby suma składników się zgadzała. Piekłam chleb i bułki z tego przepisu nie raz i zawsze wychodzą, do tego nie jest zbyt skomplikowany. Chyba jedynym minusem jest czas, jaki trzeba poświęcić - głównie na czekanie aż ciasto wyrośnie.
-
Płaski chlebek z patelni (do zawijania)
Taki chlebek pasuje niemalże do wszystkiego. Szczególnie jednak do sosów typu tzatziki lub innych dipów na bazie twarogu, majonezu lub koncentratu pomidorowego. Do tego można podać surowe warzywa. Polecam zawijany wegański kebab - wersję podstawową.
-
-
Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski
Roti oznacza po prostu chleb. To płaski placek przygotowywany bez dodatku drożdży - dlatego jest gotowy w 5-15 minut i świetnie sprawdza się jako awaryjne pieczywo, gdy w chlebaku pustki. :) Chapati jest odmianą roti zrobioną z mąki pełnoziarnistej. Określenia te często są używane zamiennie.
Najfajniejszą częścią jest patrzenie, jak placki nadymają się w czasie smażenia :)
-
Bułeczki z otrąb i białego sera
autor: jola23
dieta: lakto-ovo-wege
Smaczne i zdrowe, prosty sposób na własne pieczywko.
-
Bułki "cebulaczki"
autor: joa
dieta: wegańska
Bułeczki razowe - cebulowo-czosnkowe własnego pomysłu. Smaczne na kolację jako towarzystwo sałatki.
-
-
-
Chleb z czarną soczewicą i szałwią
Pyszny razowy pszenno-żytni chleb na zakwasie i drożdżach z czarną soczewicą, pieczoną papryką i szałwią. Polecam!
-
Czudynudy - smażony chlebek z mąki z ciecierzycy
autor: ~baalberith
dieta: wegańska
Przepis pochodzi z kuchni indyjskiej, którą interesuję się od niedawna. Nie interpretujcie tego w ten sposób, że ten przepis jest niebezpieczny!!, a skąd ;-> ;-> Pyszne z dipami z soczewicy lub pomidorów!!!
-
-
-
-
Cebularz
...zwany też pizzą dla ubogich jest charakterystycznym pieczywem lubelszczyzny.
-
Farinata
Wiele dobrego słyszałam już o farinacie. Po za tym, że jest zdrowa to jest jeszcze pyszna, szybka w zrobieniu (nie licząc tych 4 godzin :P) i potrzeba tylko kilka prostych składników.
-
Grahamki na zakwasie
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Dzięki dodatkowi ziemniaków miękisz bułek jest wilgotny."
-
Bagietki (baguettes)
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
-
Bułeczki bananowe z cynamonem i wanilią
autor: Luna7
dieta: wegańska
Gdy wracałam z porannych zajęć, zobaczyłam na straganiku przy chodniku banany, ale takie dojrzałe, prawie przejrzałe. Postanowiłam je kupić, bo przyszło mi coś do głowy... ;) Wróciłam do domu i rozrobiłam ciasto i nadzienie.
Bułeczki pachną wręcz obłędnie, cudownie, zjadłoby się je wszystkie od razu. Mają w środku wilgotne bananowe nadzienie, są lekko słodkie, tyle, ile trzeba ;)
|