7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
Liczba przepisów: 327
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    
  • Hummus
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
  • Burgery z buraków
    autor: vegabutik dieta: wegańska
    Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. coleslaw.
  • Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem
    autor: vegavani_com dieta: wegańska
    Vegavani: "Pasztet w wersji, którą prezentujemy bardzo dobrze się kroi oraz rozsmarowuje na pieczywie, ponieważ nie wysusza się on podczas pieczenia. Ważne jest tylko aby kroić go dopiero po całkowitym wystudzeniu. Rozsmarować na kanapce można nawet gorący... mniam :) Do przygotowania pasztetu najlepiej użyć czerwonej soczewicy, której zaletą jest krótki czas gotowania oraz to, że nie trzeba jej mielić. Pasztet ma także ładny kolor :)"
  • Orzechowa pasta z tofu
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Banalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :D Wyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!
  • Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
    autor: oliwka-oliwka dieta: wegańska
    Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
  • Pasztet z grochu z zielonym pieprzem
    autor: sowa dieta: wegańska
    Jest doskonały z sosem tatarskim lub świeżymi ogórkami.
  • Guacamole - pasta awokado z pomidorem
    autor: autor anonimowy dieta: wegańska & RAW
  • Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
  • Pasta pseudo - makrelowa
    autor: ala77 dieta: wegańska
    Pyszna pasta wymyślona z potrzeby poczucia smaku dzieciństwa- mama zawsze robiła pastę z wędzonej makreli więc postanowiłam stworzyć jej wegetariański odpowiednik.
  • Paćka pomidorowo-oliwkowa do kanapek
    autor: autor anonimowy dieta: wegańska
    Wczoraj sobie wymyśliłam ten przepis.
  • Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
    autor: majczi dieta: wegańska
    Ciecierzyca i suszone pomidory bardzo dobre razem smakują, o czym przekonałam się już łącząc je z makaronem. W postaci pasty na kanapki - jeszcze lepiej. Polecam wypróbować.
  • Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami
    autor: mikki dieta: wegańska
    Pasztet wegetariański wymyśliłam sama i od 13 lat ciągle go piekę dla mojej mamy, która jest mięsożercą. Bardzo smakuje jej i całej rodzinie. Oczywiście jemy go na święta z chrzanem na zimno.
  • Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika
    autor: ruta dieta: wegańska
    Przepyszna!
  • Hummus z chrzanem (bez czosnku)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)
  • Avohini = awokado + tahini
    autor: wojmat dieta: wegańska
    Smakuje na razowcu z ogórkiem kiszonym albo na grzankach z pomidorem i cebulką.
  • Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem
    autor: Atria dieta: wegańska
    Dla mnie to nowy i doskonały smak - niecodzienne połączenie, ale bardzo trafne.
  • Wegeburgery z kaszy jaglanej
    autor: Jadłonomia dieta: wegańska
    Moje ulubione wegeburgery i chyba najlepsze jakie jadłam. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone w piekarniku i w dodatku z kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe i proste :)
  • Burger z ciecierzycy i tofu
    autor: magda s-o dieta: wegańska
  • Fasolkowa pasta do kanapek
    autor: ironka dieta: wegańska
    Pierwsze wegańskie smarowidło, które przypadło do gustu wtedy jeszcze jedzącemu mięso mojemu przyszłemu. Być może dlatego, że przyprawiłam je na wzór jego ulubionej fasolki 'po bretońsku' ;)
  • Mus jabłkowy (bez cukru)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Mus jabłkowy z cynamonem stanowi wspaniały deser. Smarując nim pieczywo otrzymamy pyszne kanapki, jeszcze lepsze, jeśli wcześniej posmarujemy je masłem orzechowym. Fajny jest też mus wymieszany z ryżem - prawie jak ryż zapiekany z jabłkami ;) Rewelacyjnie nadaje się też do smarowania naleśników - mmmm :D Niektórzy przekładają nim ciasto robiąc szarlotkę. Są też ciekawsze, mniej standardowe zastosowania - np. "piernik" na musie jabłkowym lub spody do tartaletek.
  • Pasta brokułowa z czosnkiem
    autor: aneczka dieta: wegańska
    Najlepsza z ogórkiem kiszonym czy papryką na chlebku razowym ;) i odrobiną musztardy francuskiej ...
  • Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu
    autor: martina dieta: wegańska
    Jest naprawdę pyszny, ma specyficzny smaczek. Smakował nawet mojej mięsożernej mamie.
  • Pseudo powidła
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Właściwie jest to "wynalazek uboczny", który powstał przy wymyślaniu manny z suszonymi śliwkami. Takie pseudo powidła bardziej przypominają prawdziwe, domowe powidła, niż te sklepowe! Pomysł wchodzi do mojego jadłospisu :)
  • Strączkowa pasta do kanapek
    autor: ~a.gortatowicz@inetia.pl dieta: wegańska
    Pastę można robić na zapas - w słoiczku w lodówce zachowuje świeżość przez 3 dni. Jest bardzo, bardzo smaczna do kanapek z ciemnym chlebem i z plastrami pomidorów. Polecam wszystkim wegetarianom, którzy, tak jak ja, nie chcą jeść sera, a lubią kanapki.
  • Brokomole (zamiast guacamole)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Herbatka: "Zachciało mi się [...] guacamole - pojechaliśmy do supermarketu, a tam się akurat awokado skończyły :-((( No to zaeksperymetowałam. Ugotowałam brokuła [...] Pastę nazwałam brokomole - na pamiątkę mojego niespełnionego marzenia ;-) Polecam."
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas