puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem
autor: pixi
dieta: wegańska
Fajnie smakująca pasta powstała na spontanie, inspirowana smakiem ajwaru ;)
-
Pasta z groszku konserwowego z kuminem
Przepis analogiczny do pasty z czosnkiem, tyle że z kuminem. Dobre na szybkie, awaryjne śniadanie, po którym bez obaw możemy rozmawiać z innymi i nie obawiać się o oddech bazyliszka ;)
-
-
-
Pasta z soczewicy Kołyszkowa z opcją na zrobienie kotletów
autor: ~Mikołaj Kołyszko
dieta: wegańska
Prosta, smaczna, na kanapce zawiera pełnowartościowe białko :)
-
Pasta z tofu fety z cebulką i natką
Bardzo smaczna do smarowania chleba. Nadaje się na przyjęcia (wtedy ilość składników należy podwoić). Podawać dzieciom starszym, które lubią ostre i słone :-) Jest to "uboższa" wersja pasty z ogórkiem kiszonym, ale równie smaczna :-)
-
-
Pasztet grzybowy (ze świeżych grzybów)
autor: maria
dieta: wegańska
Nadaje się do kanapek, można go podać do obiadu z surówkami oraz na stół świąteczny.
-
Pasztet z dyni i soczewicy
Pomyślałam, że dlaczego nie miałabym zrobić prawdziwego wegańskiego pasztetu… Szukając inspiracji przypomniała mi się dynia zalegająca w zamrażarce i postanowiłam ją właśnie (razem z soczewicą) wykorzystać jako bazę.
-
-
Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Dort.ds: "Przebojem w mojej rodzinie i wśród znajomych jest pasztet z opakowania kaszy gryczanej :D (mięsożercy nie wierzą że jest bez mięsa)."
-
Pasztet z pestek dyni z cebulą i papryką
autor: Alik
dieta: wegańska
Pyszny! Szczególnie z papryką.
-
Pasztet z pestkami dyni
Ania.D: "Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet."
-
-
Proste burgery soczewicowo-jaglane
Robiłam je już kilkanaście razy metodą prób i błędów, smakują i pachną obłędnie. Gwarantuję, że nic się nie rozwala, kluczem jest tylko nierozgotowanie składników.
-
-
Różowe burgery (z fasoli i buraków)
Bardzo proste, pyszne kotleciki w szałowym kolorze, z dużą dawką łatwo przyswajalnego białka. Idealne na obiad z dodatkami albo w formie klasycznego burgera w bułce. Świetne dla dzieci. Zamiast smażyć można je upiec w piekarniku, ale mogą być suchawe, więc przyda się wtedy sos, na przykład jogurtowy. Bardzo polecam!
-
Smalec grochowy z jabłkiem
Mama dała mi słoiczek z pastą na zupę grochową, z racji tego, że nie przepadam za grochówką, postanowiłam wykorzystać pastę robiąc pyszny grochowy smalec, który przerósł moje oczekiwania :)
-
Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem
Idealny przepis na urozmaicenie kanapkowych wariacji.
-
Wegańskie jajka bezglutenowe
Znalazłam na zagranicznym portalu przepis na wegańskie jajka. Jakież było moje zdziwienie, gdy jedząc to oszukane żółtko, naprawdę poczułam smak żółtka z jaja kurzego :)
Nie miałam zbyt dużych foremek (użyłam tacki stołowej na jajka), więc moje wyszły bardzo malutkie, ale jeśli komuś uda się zdobyć/zrobić większą formę, to to może być hit świątecznego stołu :)
-
Wegański krem fasolowo-chrzanowy
Pyszny na razowym pieczywie, z kiełkami rzodkiewki, w smaku cudownie wiosenny :)
-
Wegański ser
Bardzo prosty do wykonania.
-
Wegetariański “smalec”
autor: Irek
dieta: wegańska
W pierwszym momencie uznawałem się za wynalazcę “smalcu wegetariańskiego” ale wkrótce dotarły do mnie informacje o innych wegetarianach, którzy taki “smalec” robili. Nie jest on pewnie zdrowy, podobnie jak pierwowzór, ale za to jedzony z umiarem dostarcza swego rodzaju przyjemności. Sam pewnie trochę odnajduję w nim smak dzieciństwa, chociaż zwykle nie staram się szukać analogii do znanych potraw pochodzenia zwierzęcego. Niezmiennie bawią mnie żarty polegające na oszukiwaniu mięsożerców, którzy nie mogą długo uwierzyć, że to “sztuczny” smalec.
-
Zimowa pasta fasolowa
autor: asjaa
dieta: wegańska
Ponieważ na dworze jeszcze jest dość zimno, chętnie zjem przed wyjściem do pracy coś bardziej kalorycznego. Jadłam kiedyś tę pastę będąc w gościnie i dziś rano postanowiłam zrobić ją po swojemu. Jak? Oto składniki i plan działania!
-
Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem
Bardzo szybka, bardzo smaczna :) Świetne awaryjne jedzenie, jeśli nie ma czasu/siły/nic innego w lodówce ;) Kanapki nie potrzebują żadnego masła ani margaryny - oliwa zapewni nam o wiele zdrowsze źródło tłuszczu.
|