puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
,,Masło" pomidorowe
Może służyć jako smarowidło, dodatek do innych potraw albo zgodnie z Waszą twórczą inwencją
-
Mus jabłkowo-ananasowy (z sokiem ananasowym)
autor: Kej
dieta: wegańska
Banalny, błyskawiczny w przygotowaniu mus owocowy. Idealny kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i nie czujemy wewnętrznej potrzeby, żeby spędzić pół dnia w kuchni :)
-
Najprościejsza pasta w świecie - ze strączkowców i manny
Pasta ta doskonale nadaje się na wszelkiego typu wyprawy piesze i rowerowe (nie puszcza wody, więc chleb nie wymięka!). Pasta jest bardzo smaczna i pożywna, a jednocześnie dość lekkostrawna, co na wyprawach jest bardzo istotne (nie tracimy energii na trawienie).
-
Obazda - bawarska pasta serowa z cebulką i mieloną papryką
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Waldemar Krzok: "Zanim pojadę na urlop w kierunku bajuwarsko/austriackim mały przepisik na bajuwarską (bawarską) zagrychę do piwa o nazwie obazda. W oryginale je się toto z preclami. Można na chlebek razowy lub też zwykły. Masła nie trzeba, już jest w środku ;-))"
-
-
Pasta do chleba z ciecierzycy
autor: Luna7
dieta: wegańska
Genialne w swej prostocie. Pastę należy smarować bezpośrednio na chlebie, nie wymaga użycia żadnego masła :) Przyprawy są ważne, nadają niesamowity aromat :) Jedna z moich ulubionych :)
-
-
Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek)
Polecone przez wytrawną wegetariankę, stało się moim ulubionym dodatkiem do kanapek. Polecam. Smacznego.
-
Pasta serowa z gruszkami i orzechami włoskimi
Pasta jest pyszna dzięki dodatkom, które tworzą niezwykle smakowitą kombinację. Doskonale nadaje się do pieczywa albo wytrawnych, smażonych placuszków, na przykład z brązowego ryżu.
-
-
Pasta warzywna wege-śmege
Pyszna pasta warzywna, idealna do kanapek, naleśników z pełnoziarnistej mąki i innych smakołyków, odpowiednia dla wegetarian i wegan, choć mięsożerca też nią nie pogardzi :-)
-
Pasta z awokado, tofu i migdałów
Można przechowywać w lodówce, ale krótko. Pamiętaj, że zawiera dużo tłuszczu - dlatego najlepsze dla wegańskich i wegetariańskich maluchów.
-
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem
autor: pixi
dieta: wegańska
Fajnie smakująca pasta powstała na spontanie, inspirowana smakiem ajwaru ;)
-
Pasta z groszku konserwowego z kuminem
Przepis analogiczny do pasty z czosnkiem, tyle że z kuminem. Dobre na szybkie, awaryjne śniadanie, po którym bez obaw możemy rozmawiać z innymi i nie obawiać się o oddech bazyliszka ;)
-
-
-
-
Pasta z soczewicy Kołyszkowa z opcją na zrobienie kotletów
autor: ~Mikołaj Kołyszko
dieta: wegańska
Prosta, smaczna, na kanapce zawiera pełnowartościowe białko :)
-
Pasta z tofu fety z cebulką i natką
Bardzo smaczna do smarowania chleba. Nadaje się na przyjęcia (wtedy ilość składników należy podwoić). Podawać dzieciom starszym, które lubią ostre i słone :-) Jest to "uboższa" wersja pasty z ogórkiem kiszonym, ale równie smaczna :-)
-
-
Pasta z żółtego sera i marchwi
autor: Luca
dieta: lakto-ovo-wege
Jest po prostu smaczna.
-
Pasztet grzybowy (ze świeżych grzybów)
autor: maria
dieta: wegańska
Nadaje się do kanapek, można go podać do obiadu z surówkami oraz na stół świąteczny.
-
Pasztet sojowy z pieczarkami
Pyszny, pyszny, pyszny, pyszny. Zjadam sam pasztet.
-
Pasztet wielkopostny z fasoli z puszki i pieczarek
Pomysły z kuchni mojego teścia, bardzo dobry z chrzanem :)
-
Pasztet z dyni i soczewicy
Pomyślałam, że dlaczego nie miałabym zrobić prawdziwego wegańskiego pasztetu… Szukając inspiracji przypomniała mi się dynia zalegająca w zamrażarce i postanowiłam ją właśnie (razem z soczewicą) wykorzystać jako bazę.
|