puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Warzywny bulion instant
autor: Luna7
dieta: wegańska
Oto przepis na bulion instant na zapas, dobry do przepisów na zupy, które wymagają użycia wywaru z warzyw oraz dla zabieganych, którzy szybko chcą przyrządzić sobie jakąś zupkę :) Może stać w duuużym słoju w lodówce albo w paru mniejszych :)
Inspirowane pomysłem niemieckim, ale nieco wzbogacone przeze mnie.
UWAGA! Ze względu na dużą ilość soli - używać oszczędnie! Poza tym, jak nazwa wskazuje, to instant, nie daje się tego łychami ;) Dzięki soli może to wytrzymać nawet rok.
-
Leczo do słoików
Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
-
Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Olga Smile: 'Jest to przepis o czysto włoskim rodowodzie. Pomidory suszone zalane później oliwą używane są głównie jako zimna przekąska, jako główny składnik spaghetti (spaghetti, suszone pomidory, świeże listki bazylii, parmezan – super!), a ja najbardziej lubię jeść je prosto ze słoika, położyć na świeżej bagietce z masłem i zajadać z apetytem.'
-
Ketchup domowej roboty
autor: Luna7
dieta: wegańska
W tym przepisie podałam sposób na uproszczony ketchup domowej roboty, przeznaczony do szybkiego spożycia. Zaś to jest przepis na "pełną wersję", która z pewnością da się długo przechowywać.
Ten ketchup nadaje się do wszelakich pizz domowej roboty z przeróżnymi dodatkami, domowych zapiekanek i frytek i innych podobnych dań. Nieźle smakuje jako sos do naleśników nadziewanych pikantną soczewicą, a wegetarianom przyda się do żółtego sera na kanapki ;)
-
Przecier pomidorowy Gandalfa
Gandalf odszedł od nas nagle zostawiając wielką dziurę w sercach, ale przepis i cała jego mądrość pozostanie. Te pomidory będą miały dla mnie wyjątkowy smak...
-
Czerwona porzeczka na ostro
Dlaczego na ostro? Bo z kolorowym pieprzem! Nie mam w zwyczaju posługiwać się obcojęzycznymi nazwami potraw, stąd też nie pojawia się nazwa „chutney”. Pieprzowe wydanie idealne dla ludzi nie przepadających za słodkościami. Idealna alternatywa do serów zamiast żurawiny ;)
-
-
Ketchup "palce lizać"!
Jeść z wszystkimi możliwymi daniami, kanapkami, frytkami, a nawet sam.
-
Pasteryzowane pomidory na zimę (w słoikach)
autor: pat
dieta: wegańska
Agusiek: "Potem w zimie masz świeże pomidorki o smaku pomidorków, a przypraw zawsze dopiero wtedy możesz dodać. Wygodniej się używa takich naturalnych w smaku."
-
Sos barbecue (do słoików lub na bieżąco)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Maciej Kuroń: "Sos barbecue jest dla amerykańskiego grillowicza tym, czym dla Włocha pesto, a dla Meksykanina salsa."
-
Tarte buraczki z warzywami i chrzanem (sałatka do weków)
Są bardzo dobrą podstawą do wszelkiego rodzaju sałatek zimą. Wystarczy otworzyć słoiczek, dodać puszkę groszku i kukurydzy i mamy fantastyczną sałatkę.
-
Adżika (przepis od Niny z Moskwy)
autor: MILAK
dieta: wegańska
Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.
-
A może leczo? Z włoszczyzną i ew. z ciecierzycą
autor: kania
dieta: wegańska
Może to niekoniecznie leczo..może by to nazwać sosem pomidorowo-warzywnym..ale jest naprawdę fajne do słoiczków na zimę:))oczywiście tak normalnie też:)
-
Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach)
autor: ~baba jaga
dieta: wegańska
Agatka: "Pieczona papryka. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach, np. do warzyw."
-
-
Fasolka szparagowa w słoikach
autor: pat
dieta: wegańska
Aga: "Wychodzi super, ja ją tylko potem podgrzewam i robię z tartą bułeczką. Mniam :-))"
-
Grzyby duszone w pomidorowej marchewce z cebulą (na zimę lub na bieżąco)
Warto przygotować sobie takie przetwory, kiedy nie mamy za bardzo czasu na gotowanie (praca, studia). Wtedy otwieramy, podgrzewamy i w środku zimy zjadamy pożywne, smaczne danie. Zawsze miło powspominać jesień.
-
-
Keczup domowy
autor: ~pomma
dieta: wegańska
-
-
Liście winogron (na "gołąbki")
autor: Luna7
dieta: wegańska
To przepis na półprodukt. Liście można zapakować w słoiki, aby były na później lub od razu nafaszerować ryżem czy kaszą z dodatkami typu pieczarki czy papryka ;)
-
Ogórki chilli do słoików
Smak tych ogórków jest nie do opisania. Kto nie spróbuje, nie zrozumie :)
-
-
-
|