puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem
autor: pixi
dieta: wegańska
Fajnie smakująca pasta powstała na spontanie, inspirowana smakiem ajwaru ;)
-
Pasta z groszku konserwowego z kuminem
Przepis analogiczny do pasty z czosnkiem, tyle że z kuminem. Dobre na szybkie, awaryjne śniadanie, po którym bez obaw możemy rozmawiać z innymi i nie obawiać się o oddech bazyliszka ;)
-
-
-
-
Pasta z soczewicy Kołyszkowa z opcją na zrobienie kotletów
autor: ~Mikołaj Kołyszko
dieta: wegańska
Prosta, smaczna, na kanapce zawiera pełnowartościowe białko :)
-
Pasta z tofu fety z cebulką i natką
Bardzo smaczna do smarowania chleba. Nadaje się na przyjęcia (wtedy ilość składników należy podwoić). Podawać dzieciom starszym, które lubią ostre i słone :-) Jest to "uboższa" wersja pasty z ogórkiem kiszonym, ale równie smaczna :-)
-
-
Pasta z żółtego sera i marchwi
autor: Luca
dieta: lakto-ovo-wege
Jest po prostu smaczna.
-
-
-
Smalec grochowy z jabłkiem
Mama dała mi słoiczek z pastą na zupę grochową, z racji tego, że nie przepadam za grochówką, postanowiłam wykorzystać pastę robiąc pyszny grochowy smalec, który przerósł moje oczekiwania :)
-
Wegański krem fasolowo-chrzanowy
Pyszny na razowym pieczywie, z kiełkami rzodkiewki, w smaku cudownie wiosenny :)
-
Wegetariański “smalec”
autor: Irek
dieta: wegańska
W pierwszym momencie uznawałem się za wynalazcę “smalcu wegetariańskiego” ale wkrótce dotarły do mnie informacje o innych wegetarianach, którzy taki “smalec” robili. Nie jest on pewnie zdrowy, podobnie jak pierwowzór, ale za to jedzony z umiarem dostarcza swego rodzaju przyjemności. Sam pewnie trochę odnajduję w nim smak dzieciństwa, chociaż zwykle nie staram się szukać analogii do znanych potraw pochodzenia zwierzęcego. Niezmiennie bawią mnie żarty polegające na oszukiwaniu mięsożerców, którzy nie mogą długo uwierzyć, że to “sztuczny” smalec.
-
Zimowa pasta fasolowa
autor: asjaa
dieta: wegańska
Ponieważ na dworze jeszcze jest dość zimno, chętnie zjem przed wyjściem do pracy coś bardziej kalorycznego. Jadłam kiedyś tę pastę będąc w gościnie i dziś rano postanowiłam zrobić ją po swojemu. Jak? Oto składniki i plan działania!
-
Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem
Bardzo szybka, bardzo smaczna :) Świetne awaryjne jedzenie, jeśli nie ma czasu/siły/nic innego w lodówce ;) Kanapki nie potrzebują żadnego masła ani margaryny - oliwa zapewni nam o wiele zdrowsze źródło tłuszczu.
-
Smalec wegetariański
autor: ~Andre
dieta: wegańska
Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.
-
-
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni)
Ania D.: "Doskonałe warzywo do obiadu. My ją tak lubimy, że robię ją teraz co drugi czy trzeci dzień biorąc na raz kilogram dyni."
Podpisuję się pod słowami Ani. Z pieczonymi ziemniakami po prostu bajka! Do tego najlepiej pomidor - jego lekko kwaskowaty smak doskonale pasuje do reszty.
-
-
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
- Chyba zamówię pizzę.
- Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto?
Kiedy talerze są już prawie puste:
- Dobrze, że nie zamówiłem pizzy.
- Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza????
- Lepsze. Jest jeszcze?
;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :)
Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
-
Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :)
Banalnie prosta i pyszna wegańska pasta z wędzonego tofu, smakuje niemal identycznie jak pasta z twarogu i makreli.
-
Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry
Przepis znalazłam w "Vege", zrobiłam sobie na święta, zasmakowało mi, więc pragnę podzielić się tym odkryciem;) Nie pamiętam dobrze smaku jajka, ale podobno smakuje podobnie ;)
-
-
Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem
autor: Kuna
dieta: wegańska
Świetne do nachos i do kanapek! Awokado zawiera dość dużo tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu!
|