puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo)
Pierwszy raz dodaję przepis, więc wybrałam taką potrawę, w której nie ma narzuconych proporcji. To spaghetti jest bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Polecam tym, którzy są wielbicielami makaronu. Ja nie mogłam się odczepić od garnka :-)
-
Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał
Papier ryżowy wystarczy namoczyć w gorącej wodzie - nie trzeba go smażyć, piec ani nawet gotować dodatkowo na parze. Dodajmy do tego różne warzywa i coś konkretniejszego jak tofu, a dostaniemy pyszny, atrakcyjny, sycący, wegański, bezglutenowy, niskotłuszczowy, a do tego idealnie sprawdzający się w upały posiłek :) To również doskonała lekcja wstępna zanim weźmiemy się za smażenie sajgonek :D
-
Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał
Papier ryżowy wystarczy namoczyć w gorącej wodzie - nie trzeba go smażyć, piec ani nawet gotować dodatkowo na parze. Dodajmy do tego różne warzywa i coś konkretniejszego jak tofu, a dostaniemy pyszny, atrakcyjny, sycący, wegański, bezglutenowy, niskotłuszczowy, a do tego idealnie sprawdzający się w upały posiłek :) To również doskonała lekcja wstępna zanim weźmiemy się za smażenie sajgonek :D
-
Szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem
Sos łączy kwaskowy, słony i słodki smak. Miesza się w nim aromat limonki i słodu. Do tego podprażony sezam - boskie :) Danie efektowne w wyglądzie i wspaniałe w smaku.
-
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!
Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
-
-
Zacierki
Uwielbiam zupy z zacierkami. Rewelacyjnie pasują nawet do zup z ziemniakami.
-
-
Ziemniaczane smażone ślimaczki
Najlepiej podawać na gorąco. Doskonale smakują z surówką z czerwonej kapusty lub tylko z ketchupem.
-
Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem
Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać!
-
Złote placki ziemniaczane (z marchewką i mąką grochową)
autor: ~AndYrzej
dieta: wegańska
"Złote placki" ciszą sie wielką popularnoscia i zjadane są w dowolnych ilościach :-))
Kategoria Vege - Satvik.
-
Zupa pół-krem ziemniaczano-porowa ze śmietaną ze słonecznika
Był czas, że gotowałam ja 2-3 razy w tygodniu. Zupka prosta, bez smażenia i co za smak!
-
-
-
-
-
-
Bombajskie ziemniaczki
autor: ryfka
dieta: wegańska
Ziemniaki zapiekane w aromatycznym pomidorowym sosie, idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
-
Bombajskie ziemniaczki
autor: ryfka
dieta: wegańska
Ziemniaki zapiekane w aromatycznym pomidorowym sosie, idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
-
-
Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze
autor: pat
dieta: lakto-ovo-wege
Kuchnia śląska. Kluski podawane są na słodko lub słono.
-
Chińszczyzna z cytrynowo-pikantnym tofu i ryżem kokosowym
Pikantno-słodkie warzywa, pikantno-kwaśne tofu, a do tego aksamitny ryż z wyczuwalną nutą kokosa. Danie, które na stałe zagościło w mojej kuchni.
-
Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosie
Urozmaicone smaki, urozmaicone faktury. Bardzo lubimy i tą chińszczyznę i pieprz syczuański :) Nadaje potrawom niesamowity aromat. Choć bez niego i tak wyjdzie dobre, to jednak warto go kupić. Jedyny problem, że ciężko go dostać...
-
Ciasto na pizzę 2 (wyrabiane 2 razy)
autor: Rena
dieta: wegańska
Ja robię prościutkie, ale pulchniutkie.
-
|