puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu)
Fettucine Alfredo to włoski makaron z masłem i parmezanem rozpuszczonym pod wpływem ciepła makaronu. Istnieje wiele wariacji tego dania. W sieci popularne są np. niskotłuszczowe odpowiedniki wykorzystujące silken tofu - lubią je nie tylko weganie, ale też osoby dbające o linię :) W wersji wegańskiej zazw. występuje... sojowy parmezan :/ Ja zamiast tego dodałam troszkę płatków drożdżowych - doskonale uzupełniają i pogłębiają smak! :) Danie jest ogólnie delikatne w smaku, więc świetnie do niego pasuje coś ostrzejszego (np. szczypiorek) lub kwaskowego (pomidory!).
-
Makaron z sosem Maurice - orzechowym kuzynem Alfredo (z silken tofu)
Smak Maurice jest bogatszy - uzupełniony orzechami, odrobiną tahini i ziołami. Orzechy powodują jednak, że sos jest trochę ciemniejszy. Nie ma też tak jednolitej konsystencji jak sos Alfredo - kawałki usmażonej, słodkiej cebulki stanowią fajne urozmaicenie :) Smakowało nawet mojemu Wojtkowi, który orzechów zdecydowanie nie lubi :o
-
-
Marchewka i pietruszka śliczne bardzo i jeszcze bardziej sycące
autor: Rena
dieta: wegańska
To taka wariacja na temat najbardziej popularnych jarzynek. Może stanowić przystawkę lub samodzielne, lekkie danie. Ślicznie się prezentuje na talerzu!
-
Marchew po mazursku (duszona w sosie mlecznym)
Słodycz marchewki przełamana słonym smakiem - wspaniałe! Podawać jak marchew duszoną (również do obiadu) lub jako potrawę samodzielną z dodatkiem pieczywa.
-
Marchew smażona z czosnkiem
autor: pat
dieta: wegańska
Mapetka: "Moja ciotka z Włoch mówi, ze Włosi tak jedzą i ona sprowadziła to na grunt mojej rodziny. Polecam, coś pysznego!"
-
-
-
-
Naleśniki kokosowo-miodowe
autor: Wilana
dieta: lakto-ovo-wege
Idealne jako deser.
-
Naleśniki ruskie
autor: Nula
dieta: wegańska
Szybsza i równie smaczna wersja pierogów ruskich.
-
Naleśniki z bananami, kremem czekoladowym i orzechami (nadzienie)
Banan i masło orzechowe, ulubione zestawienie Elvisa... i moje :) Do naleśników jednak bardziej pasuje orzechowy krem do kanapek.
-
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Tym daniem przekonałam parę osób, że szpinak może być smaczny :)
-
Naleśniki z farszem szpinakowo-pieczarkowym
Bo wszystko, co ze szpinakiem, jest wspaniałe :))
-
-
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą
Idealne do czerwonego barszczu, zamiast krokietów. Są pyszne!!!
-
-
Penne pełnoziarniste z sosem szpinakowo-niebieskim i oliwkami
autor: una
dieta: lakto-wege
Danie dla zdecydowanych fanów szpinaku i serów pleśniowych.
-
Pieczarkowa wariacja na soczewicę - pasta lub farsz do naleśników
autor: ~Czesia
dieta: wegańska
Jest to mój własny przepis zainspirowany pragnieniem wyrwania się z kuchni tradycyjnej i mimo to opierający się na także niespisanych doświadczeniach ludzi, którzy kiedykolwiek i gdziekolwiek przygotowywali potrawę wolną od przymusu zabijania zwierząt.
-
Pieczone pierogi z grzybami i ryżem
Magda Bassett: "Bardzo lubię te pierogi jako zakąskę na party lub danie na stół świąteczny."
-
Pieczone warzywa korzeniowe z sosem musztardowym
Smaczny pomysł na zastosowanie obecnych przez cały rok popularnych warzyw.
-
Pieczone ziemniaczane talarki z sosem czosnkowym
autor: ~Dorota
dieta: lakto-wege
Przepis może mało oryginalny, ale ziemniorki są bardzo tanie i bardzo smaczne, no a przy okazji tak proste do zrobienia, że po prostu nie da się tego zepsuć :) Moja ulubiona potrawa kiedy brakuje kasy :)
-
Pierogi ruskie a zniewalające delikatnością
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Magia ruskich pierogów polega na dwóch rzeczach: proporcji ziemniaków i twarogu oraz ich odpowiedniej jedwabistości. Moim zdaniem stosunek ziemniaków do twarogu powinien być jak 2 do 1.
-
Pierożek drożdżowy a'la calzone z serowo-warzywnym farszem
autor: dak0ta
dieta: lakto-wege
Ciekawa alternatywa pizzy. Tyle, że szybsza i jak dla mnie o wiele smaczniejsza:) Co więcej sam farsz można całkowicie modyfikować, co pozwala wspaniale wyczyścić lodówkę z resztek, np. wczorajszego obiadu. Jak dla mnie - rewelacja.
-
|