puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
Szybkie ciasto na pizzę (ze zwiększoną ilością drożdży)
Dzięki większej ilości drożdży ciasto jest mięciutkie i rośnie szybko, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Kiedyś robiłam inne ciasto na pizzę, takie z jajkiem, podobne do pizzy viA kOzA, ale ostatnio robimy to, bo jest szybciej :)
-
-
Szybkie ziemniaki odsmażane z pomidorem
autor: ~ziemniaczek
dieta: wegańska
Proporcje należy ustalić samemu, aczkolwiek ziemniaków powinno być trochę więcej niż pomidorów. Przepis przydatny wtedy, gdy mamy niewykorzystane ziemniaki z obiadu :)
-
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe tahini jest o niebo tańsze i po prostu wspaniałe :) Białe jest delikatniejsze, nie tak aromatyczne. Robiłam już wieeele razy, wychodzi pierwsza klasa! Przy odrobinie staranności nie pojawia się też gorzki smak, na co skarżą się niektórzy. No i oczywiście tak samo jak w przypadku masła orzechowego nie dodajemy żadnego oleju - bo po kiego! Wcale nie mieli się łatwiej ani znacząco szybciej. Zysk czasowy jest minimalny, a dodatkowe puste kalorie lecą. Więc olewamy olej :)
-
Tani obiad postkolonialny na podstawie ryżu i kukurydzy
Nazwany tak dlatego, że uczyłam się właśnie o postkolonializmie. Tani i mało wartościowy, czyli w sam raz dla studenta w czasie sesji.
-
Tanioch studencki
Dobra cena - wersja dla 3-4 osób około 4 zł. Można podawać z ryżem, kaszą, makaronem.
-
Tarta kokosowa
autor: Nula
dieta: wegańska
Bardzo prosta w przygotowaniu tarta, idealna dla miłośników i miłośniczek kokosa :)
-
Tempeh sayur lodeh z bakłażanem, ziemniakami i mlekiem kokosowym
Tempeh z warzywami. Jedna z licznych odmian w wersji łagodnej przypominającej trochę naszego kurczaka w potrawce tylko w wersji wegetariańskiej, smaczniejszej, bardziej aromatycznej .
-
-
Tofu KFC (panierowane w śniadaniowych płatkach kukurydzianych)
Przekąska idealna na imprezę lub seans filmowy. Bardzo chrupiąca :) Pysznie smakuje z sojonezem, ketchupem czy musztardą.
-
-
Tofu z warzywami w stylu indyjskim
Jest to moja wariacja na temat indyjskiej kuchni ze składników które akurat miałem.
-
Warzywa faszerowane po gospodarsku
autor: Dana
dieta: wegańska
Przepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.
-
-
Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne
autor: pat
dieta: wegańska
Świetne do wysprzątania lodówki z resztek różnych warzyw.
-
Wegańska pizza ze zmasowanym atakiem warzyw :)
Bardzo prosta w przede wszystkim pyszna wegańska pizza.
-
-
Wegańskie leczo z kotletami sojowymi
Jesienna wariacja "co mam to dam" :)
-
-
Wiosenny kosmiczny sos
autor: Luna7
dieta: wegańska
Ten sos wygląda, jakby był głównym dodatkiem na imprezie powitalnej dla ufoludków! Jest tak intensywnie zielony, aż można pomyśleć, że jest surowy ;) Uwielbiam go robić wiosną, kiedy mam pod ręką świeżutki szpinak, bo z niego wychodzi najlepszy :)
-
Wyborne leczo w niecałe dwa kwadranse (z marchewką i brokułami)
Potrawa chyba nie wymaga przedstawienia :) Porcja 250g dostarcza 130 kcal.
-
Zapiekanka "gołąbek"
autor: admin
dieta: wegańska
Marta: "To moja własna wariacja na temat faszerowanych greckich liści winogron. [...] Aromat i smak jest naprawdę doskonały. Polecam. Bardzo pachnie Grecją, chociaż to polska kapusta.
Potrawę nazwałam zapiekanka 'gołąbek', ponieważ 'faszerowane liście winogron' to gołąbki właśnie - tyle że w Polsce używa się do tego liści kapusty, a w innych krajach (np.Grecja, Rumunia) liści winogron."
-
|