puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
Paszteciki orzechowo-grzybowe
Pyszne paszteciki na każdą okazję.
-
-
Pędy bambusa z warzywami i tofu
autor: Talka
dieta: wegańska
Najlepiej jeść z ryżem ugotowanym z kurkumą na lepką paćkę, ale nie rozgotowaną.
-
Pełne energii pomidory zapiekane z młodym szpinakiem
Energiczna potrawa, która zachwyca smakiem. Idealna na lunch, zakończenie ciężkiego dnia, obiad. Potrawę robię często, ale za każdym razem zmieniam coś w jej składzie, przyrządzeniu. Można ją przygotować z dziećmi, które również uwielbiają inspirować w kuchni.
-
-
Pesto z marchewki z ciecierzycą i bulgurem
To pesto jest naprawdę the besto (kto ogląda seria Przyjaciele, ten wie o co chodzi ;-)
-
-
-
Pieczarkowe kapelusze do obiadu
autor: ~Kaśka
dieta: ovo-wege
Takie grzybki machnęła mi kiedyś mama, okazało się, że w lodówce jest tylko żarówka i pieczarki właśnie :-) Pomysł był... oj, jakże trafiony!
-
Pieczone cytrynowo-tymiankowe ziemniaki
Aromat skórki z cytryny i tymianku to genialne połączenie. Do ziemniaków pasuje wyśmienicie.
-
Pieczone letnie warzywa
Kiedy na dworze upalnie i duszno nie mam ochoty jeść, a tym bardziej gotować skomplikowanych i ciężkich potraw. Wtedy wystarczy wrzucić do piekarnika kilka warzyw i rozkoszować się ich zapachem i smakiem.
-
-
-
Pieczone sajgonki z makaronem ryżowym i podsmażonymi warzywami
Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest specjalnie trudne, a jest to naprawdę smaczne danie. Farsz można modyfikować wg własnych upodobań :)
-
Pieczone ziemniaki w skórce, z twarożkiem czosnkowym
autor: Silver
dieta: lakto-wege
Przepis z kuchni śląskiej (ser nazywa się tam gzik). Pyszotka.
-
Pierogi z ciasta ziamniaczanego z pieczarkowym farszem
autor: aisza
dieta: wegańska
Skoro rodzinka uznała, że są lepsze od ruskich mojej babci to coś w tym musi być:)
-
Pierogi z czekoladą
autor: ~Martuś
dieta: wegańska
Rozpływa się w ustach.
-
-
Pierożki makowe
Tradycyjne danie wigilijne w wersji wegańskiej.
-
-
Placki kalafiorowo-ziemniaczane
Co zrobić z główki kalafiora? Placki! Powinny przypaść do gustu osobom, które kalafiora nie lubią. Z pomocą sprzętów kuchennych robi się je piorunem. Najdłużej trwa samo smażenie. Najlepiej smażyć równocześnie na 2 patelniach i zjadać, kiedy kolejna partia się smaży ;-)
-
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną
autor: Natka
dieta: ovo-wege
Najlepszy sposób na wykorzystanie kaszy gryczanej, która została niezjedzona. Doskonale smakują z sosem pieczarkowym oraz z surówkami z kapusty, z ogórków kiszonych, papryki zimowej.
-
-
Placki z ziemniaków i patisonów, cukini lub kabaczka
Można jeść z czym się lubi - cukrem, śmietaną, solą, ketchupem, itp.
|