puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
Smażona quinoa z warzywami
autor: Irris
dieta: wegańska
Bardzo pyszna quinoa znaleziona w sieci. Wrzucam do Puszki, aby przepis był pod ręką: cześć i chwała należą się http://martascooking.blogspot.com/
-
Smażona quinoa z warzywami
autor: Irris
dieta: wegańska
Bardzo pyszna quinoa znaleziona w sieci. Wrzucam do Puszki, aby przepis był pod ręką: cześć i chwała należą się http://martascooking.blogspot.com/
-
-
-
Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami
autor: pat
dieta: wegańska
Aneta: "Najsmaczniejsze są cieplutkie, ale śmiało można jeść zimne."
-
Smażone ziemniaki a'la frytki
Czasami, kiedy nachodzi mnie nieodparta ochota na frytki pozwalam sobie na nie, ale tylko tak przygotowane - niezupełnie oryginalnie, a jednak ten smak... Nie są takie "ciężkie" jak normalnie smażone frytki i zużywa się dużo mniej oleju :-)
-
Sos cebulowy gładki
autor: Rena
dieta: wegańska
-
-
-
Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp.
autor: ~wd
dieta: wegańska
Dynia: "Podaje Wam mój odkrywczy przepis, który jest idealny do zapiekania ze wszystkim dosłownie (zwłaszcza z czymś o mało wyrazistym smaku). Po zapieczeniu robi się na wierzchu pyszna chrupiąca skórka. Przepis banalny, także polecam. Dodam jeszcze, że sosik jest dość gęsty i taki kremowy raczej.
Jest to przepis nawet dla zdecydowanych przeciwników natki pietruszki, bowiem stanowi ona tylko bazę, a jej smak nie jest wyczuwalny."
-
Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp.
autor: ~wd
dieta: wegańska
Dynia: "Podaje Wam mój odkrywczy przepis, który jest idealny do zapiekania ze wszystkim dosłownie (zwłaszcza z czymś o mało wyrazistym smaku). Po zapieczeniu robi się na wierzchu pyszna chrupiąca skórka. Przepis banalny, także polecam. Dodam jeszcze, że sosik jest dość gęsty i taki kremowy raczej.
Jest to przepis nawet dla zdecydowanych przeciwników natki pietruszki, bowiem stanowi ona tylko bazę, a jej smak nie jest wyczuwalny."
-
Sos paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą
Jeśli chodzi o ciecierzycę, wykorzystuję ją do sosów, gulaszów, etc... Z dodatkiem papryki powstał ciekawy pomysł na dobry obiad.
-
Sos pesto
autor: pat
dieta: lakto-wege
To sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie.
-
-
Sos pomidorowo-śmietanowy
autor: sztere
dieta: lakto-wege
Można tym polewać (chyba) wszelkie makarony - razowy też.
-
Sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ziołami
autor: Rena
dieta: wegańska
Sos może być dodatkiem do spaghetti, pizzy i jarzyn.
-
Sos pomidorowy z cukinią i czosnkiem
Takie sosidło możemy jeść z makaronem, chlebem lub z czym tylko nam będzie wygodnie :-)
-
-
Sos pomidorowy z pieczarkami i ziołami
Porcja 100 g dostarcza 30 kalorii. Pasuje do wszystkiego, co nie jest bananem ;)
-
Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ja użyłam do kluchów. Można też do innych rzeczy, np. kofty.
-
Spagetti z cukini z sosem z surowych pomidorów (RAW)
autor: ramirra
dieta: wegańska & RAW
Pyszne danie witariańskie, jest połączeniem dwóch przepisów, które robiłam wielokrotnie. Idealne na lato :)
-
-
Spagetti z sosem śmietanowym i czosnkiem
Poprzez ten przepis oddaję hołd zasadzie: "najlepsze są potrawy najprostsze" :)
-
Spaghetti bolognese z tempehem
Popularne, szybkie i bardzo proste. W spaghetti Tempeh zastępuje wołowinę dzięki czemu to klasyczne danie kuchni włoskiej będzie odpowiednie dla wegan i wegetarian.
|