puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
-
-
Śródziemnomorskie racuchy
autor: Luna7
dieta: wegańska
Naszła mnie ochota na racuchy na słono ;) Najlepsze są ze świeżymi warzywkami, papryką, pomidorem, groszkiem, kiszonymi ogórkami, ew. z przesmażonym bakłażanem :) Raz na jakiś czas można zjeść coś smażonego ;)
-
-
-
Szparagi w cieście francuskim
Sezon w pełni, więc korzystajmy :)
-
-
Szybkie brokuły z makaronem azjatyckim i sosem jogurtowym
Szybki i nadaje się do pracy. Makaron można zalać gdziekolwiek się jest - nie wymaga bowiem gotowania!
-
Szybkie ciasto na pizzę (ze zwiększoną ilością drożdży)
Dzięki większej ilości drożdży ciasto jest mięciutkie i rośnie szybko, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Kiedyś robiłam inne ciasto na pizzę, takie z jajkiem, podobne do pizzy viA kOzA, ale ostatnio robimy to, bo jest szybciej :)
-
-
Szybkie ziemniaki odsmażane z pomidorem
autor: ~ziemniaczek
dieta: wegańska
Proporcje należy ustalić samemu, aczkolwiek ziemniaków powinno być trochę więcej niż pomidorów. Przepis przydatny wtedy, gdy mamy niewykorzystane ziemniaki z obiadu :)
-
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe tahini jest o niebo tańsze i po prostu wspaniałe :) Białe jest delikatniejsze, nie tak aromatyczne. Robiłam już wieeele razy, wychodzi pierwsza klasa! Przy odrobinie staranności nie pojawia się też gorzki smak, na co skarżą się niektórzy. No i oczywiście tak samo jak w przypadku masła orzechowego nie dodajemy żadnego oleju - bo po kiego! Wcale nie mieli się łatwiej ani znacząco szybciej. Zysk czasowy jest minimalny, a dodatkowe puste kalorie lecą. Więc olewamy olej :)
-
Tani obiad postkolonialny na podstawie ryżu i kukurydzy
Nazwany tak dlatego, że uczyłam się właśnie o postkolonializmie. Tani i mało wartościowy, czyli w sam raz dla studenta w czasie sesji.
-
Tanioch studencki
Dobra cena - wersja dla 3-4 osób około 4 zł. Można podawać z ryżem, kaszą, makaronem.
-
Tarta dietetyczna ze szpinakiem
Tarta na serowym spodzie (bez tłuszczu!), na wierzch w mojej wersji szpinak.
-
Tarta kokosowa
autor: Nula
dieta: wegańska
Bardzo prosta w przygotowaniu tarta, idealna dla miłośników i miłośniczek kokosa :)
-
Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem
Efektowne, a niezbyt czasochłonne danie. Pyszne na ciepło i na zimno.
-
-
-
Tarta z gruszkami
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Kuchnia francuska.
-
Tempeh sayur lodeh z bakłażanem, ziemniakami i mlekiem kokosowym
Tempeh z warzywami. Jedna z licznych odmian w wersji łagodnej przypominającej trochę naszego kurczaka w potrawce tylko w wersji wegetariańskiej, smaczniejszej, bardziej aromatycznej .
-
-
Tofu KFC (panierowane w śniadaniowych płatkach kukurydzianych)
Przekąska idealna na imprezę lub seans filmowy. Bardzo chrupiąca :) Pysznie smakuje z sojonezem, ketchupem czy musztardą.
|